Cele mai mari incendii din istorie neprovocate de războaie. Focul uriaş care a dus la moartea a 140.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari incendii din istorie, neprovocate de războie, au avut loc în oraşe mari din SUA, Marea Britanie sau Japonia. Dezastrele s-au soldat cu multe victime omeneşti, pornind de la câteva mii, până la peste 140.000 în ceea ce avea să fie considerată cea mai mare catastrofă provocată de foc.

Cele mai mari incendii din istorie într-o statistică şi prezentare realizată de Toptenz:

Boston 1872: Incendiul din Boston din a doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost cel mai costisitor din istoria Americii. Pagubele cele mai semnificative s-au înregistrat în zonele de suburbie şi în districtul financiar, rezultând în pierderea a mii de slujbe şi a distrugerea a numeroase afaceri. Multe companii de asigurări au dat faliment întrucât nu au putut acoperi costurile. O cauză a amplorii incendiului a fost şi dotarea slabă a departamentului de pompieri. În ultimă instanţă, erorile au dus la transformarea în scrum a 65 de hectare de teren, 776 de clădiri şi moartea a 20 de oameni.

Londra 1212: Incendiul s-a soldat cu moartea a 3.000 de oameni, mulţi dintre ei fiind prinşi pe Podul Londrei, care la acea vreme era construit din materiale inflamabile. În incendiu, a rs, de asemenea, o treime de oraş. 

Londra 1666: Deşi capitala Angliei a ars de multe ori, în principal din cauza clădirilor din lemn şi a proiectării de slabă calitate, cel mai cunoscut incendiu este cel din anul 1666. Acest lucru se datorează faptului că a fost chiar foarte benefic, întrucât a afectat zonele marginale unde cu un an în urmă izbucnise o epidemie de ciumă, „sterilizând” astfel oraşul. De asemenea, doar şase oameni şi-au pierdut viaţa.

Imagine indisponibilă

Roma 64: Multe legende s-au format în jurul acestui eveniment, care, după toate sursele, este autentic. Nu există totuşi dovezi că Împăratul Nero ar fi incendiat intenţionat capitala Imperiului Roman. Ceea ce se cunoaşte, conform istoricului Tacitus, focul s-a răspândit cu viteză şi incendiul a persistat timp de 5 zile şi jumătate, lăsând 10 din cele 14 districte ale oraşului complet distruse sau avariate sever.

Chicago 1871: Puţine incendii au fost atât de faimoase precum cel din Chicago din 1871, lăsând peste 17.000 de clădiri distruse şi 90.000 de oameni fără locuinţă. Din fericire, s-a răspândit încet, omorând mai puţin de 300 de oameni. O parte însemnată a populaţiei care a supravieţuit avea să moară în iarna care a venit. La fel ca în incendiul din Londra din anul 1666, focul a deschis calea pentru un nou şi îmbunătăţit Chicago, iar în doar câteva decenii a devenit metropola care este şi acum.

San Francisco 1906: Incendiul care a distrus 25.000 de clădiri şi a omorât aproximativ 3.000 de persoane a fost atât unul natural, cât şi produs de om. Focul a fost produs în primă instanţă de un cutremur care a lovit oraşul în ajunul zilei de 18 aprilie 1906, iar omul a contribuit prin eforturile stângace de a-l opri. Pompierii au dinamitat clădiri intacte în încercarea de a opri focul, astfel, au reuşit să distrugă jumătate dintre clădiri (care altfel ar fi supravieţuit). De asemenea, cutremurul a distrus rezervele de apă, ceea ce nu a ajutat sub nicio formă la oprirea incendiului. 

Imagine indisponibilă

Peshtigo, Wisconsin 1871: America a fost lovită în acelaşi an de două incendii majore. La câteva mii de kilometri de Chicago, în statul Wisconsin a avut loc un incendiu care a omorât circa 2.500 de oameni. Cel mai lovit a fost orăşelul Peshtigo, focul lăsând în urmă 1.700 de morţi - multe cadavre nu au fost niciodată recuperate. Numărul total de morţi nu se poate cunoaşte cu exactitate, din cauza faptului că multe comunităţi erau izolate. Martorii spun că focul a fost atât de intens încât a creat tornade care distrugeau casele numai prin forţa curentului.

   

Texas City 1947: Focul a pornit de la un vas comercial care transporta 2.300 de tone de azotat de amoniu. Şocul exploziei s-a simţit în New Orleans, aflat la 400 de kilometri distanţă şi a distrus 1.000 de clădiri şi a omorât 600 de persoane, inclusiv tot departamentul de pompieri voluntari care se aflau la bordul navei când a explodat. Explozia a pornit o reacţie în lanţ, afectând rafinării şi alte uzine aflate lângă port,.

Halifax, Nova Scotia 1917: A avut loc în timpul Primului Război Mondial şi nu a făcut subiectul presei din cauza cenzurii. Explozia a avut loc pe 6 decembrie 1917, când nava de transport Mont-Blanc, încărcată cu muniţie s-a lovit de un vas norvegian în portul Halifax şi a luat foc. Înainte ca pompierii şi echipajul să poată face ceva, focul a ajuns la muniţie, rezultând într-o explozie cu o forţă de trei kilotone de TNT, care a a cauzat un tsunami şi o undă de şoc care a scos copacii din rădăcini şi a distrus clădiri. Au existat 2.000 de morţi şi 9.000 de răniţi, iar o mare parte din oraş a ajuns ruină.

Imagine indisponibilă

Incendiul din Tokyio, din 1923, a fost cel mai amre din istorie

Tokyo, Japonia 1923: Cel mai mare incendiu a fost în Tokyo, cu un numă uriaş, de 142.000 de morţi. Incendiul a urmat aceeaşi serie de evenimente ca cel din San Francisco: un cutremur a cauzat incendiul. În acest caz, cutremurul a avut loc la ora amiezii, atunci când mulţi găteau, rezultând în numeroase mici incendii peste tot în oraş care s-au răspândit rapid din cauza vântului puternic. Combinaţia de factori a fost atât de nefastă încât incendiu a luat forma unei furtuni de foc. Mai mult decât atât, cutremurul a cauzat un tsunami. Într-un final, 570.000 de case au fost distruse, lăsând o populaţie de 1,9 de milioane de persoane fără locuinţă.

Citiţi şi:

 

Rezervaţia necunoscută din Apuseni. Cheile căutate de turişti pentru practicarea sporturilor extreme

 

FOTO Ceas de lux dedicat Centenarului, lansat de un brand elveţian celebru. Este inspirat de Alba Iulia şi produs în 1918 piese

 

Povestea lui Simo Häyhä sau Moartea Albă, cel mai „prolific“ lunetist din istorie. Cum au încercat ruşii să îl lichideze

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite