Rezervaţia necunoscută din Apuseni. Cheile căutate de turişti pentru practicarea sporturilor extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietrele Caprei dau una dintre denumirile rezervaţiei
Pietrele Caprei dau una dintre denumirile rezervaţiei

În apropierea oraşului Zlatna, pe cursul văii Feneşului, se află Cheile Caprei, o rezervaţie naturală mai puţin cunoscută de turişti

Numele corect al rezervaţiei este de fapt acela de Cheile Feneşului, dupa numele pârâului care o străbate. Numele de Cheile Caprei a apărut ulterior, denumire improprie, dupa numele celor două coloane stâncoase numite Pietrele Caprei, situate chiar la intrarea în rezervaţie cu înălţimi de circa 67 de metri.

Peisajul care se deschide imediat după intrare este unul spectaculos şi impunător: o cheie sălbatică cu pereţi abrupţi, adâncita cu peste 600 metri în platourile vălurite care nivelează munţii învecinaţi, cu o lungime de 1.200 metri. Se remarcă pereţii stâncoşi cu micorelief rezidual acoperit  majoritar de pădure care sunt străbătuţi de văi torenţiale. Se pot întalni de asemenea plante rare care preferă stâncile calcaroase.

Din punct de vedere administrativ Rezervaţia Cheile Feneşului (Caprei) aparţine oraşului Zlatna, satul Feneş şi face parte din traseul de sud al Munţilor Trascău. Locaţia este de asemenea inclusă în situl de importanţă comunitară Munţii Trascău. Cheile au fost sculptate de pârâul Feneş, afluent pe stânga al Ampoiului în calcarele caracteristice acestei unităţi montane. În masivele Dâmbău şi Corabia care delimitează aceste chei se găsesc şapte peşteri.

cheile caprei apuseni

Rezervaţia este atractivă şi interesantă şi datorită posibilităţilor de a practica alpinismul şi escalada sportivă pe traseele amenajate. Imediat după intrarea în Cheile Caprei, peisajul este unul de vis – pereţi abrupţi, platouri

cheile caprei apuseni

vălurile şi alţi pereţi stâncoşi, pe care se află micorelief rezidual, sunt străbătuţi de o pădure deasă şi văi torenţiale. Însă Cheile Caprei se încadrează în fauna sălbatică, aici trăind cerbi, vulpi, râşi, mistreţi, vipera neagră, urşi sau căprioare. Ajung aici, deseori, turişti străini care vin să practice sporturi extreme. În plus, aerul curat şi priveliştea de vis sunt alte atracţii, care fac ca şi numărul vizitatorilor să crească de la an la an.

”Rezervaţia Naturală Cheile Feneşului (Caprei) are o suprafaţă de 110 ha. În partea de vest, limita rezervaţiei este formată din platoul Dâmbăului, cu altitudine de 1200-1300 m şi cu altitudini maxime în Vf. Dâmbău –1369 m şi Vf. Faţa Florii de 1329 m. Limita coboară spre sud-sud-est pe panta abruptă şi apoi pe vâlceaua dintre Dealul Lazului şi Piatra Caprei până în Pârâul Feneşului, puţin mai jos de Cabana AJVPS Alba. De asemene , pe marginea platoului, coboară şi se roteşte către est pe o altă vâlcică, tot până în pârâul Feneş, lângă o troiţă, în capătul nordic al Cheilor. În partea de est, de la troiţă, limita urcă pieziş pe panta muntelui Corabia, până în partea superioară a pădurii, pe care o urmează sub abruptul stâncos, sfârtecat de torente, apoi pe o pantă mai accentuată şi împădurită, coboară lângă Cabana AJVPS Alba”, afirmă reprezentanţii Asociaţiei Trascău Corp Zlatna, cei care administrează rezervaţia naturală.

cheile caprei apuseni

Accesul se face de pe DN 74 Alba Iulia - Abrud. Din satul Feneş se desprinde spre nord drumul forestier (industrial) ce însoţeşte pârâul Feneş pe o distanţă de 8 km. La inceput betonat apoi pietruit, drumul ajunge la Chei după circa 2 km.

Citiţi şi:

 

Tânărul din Alba care a dat lovitura în Olanda. Cum a schimbat Cosmin Voişan imaginea unui cartier cu criminalitate mare din Roterdam

 

VIDEO Trecerea de pietoni inteligentă de la Alba Iulia. Cum funcţionează sistemul care protejează pietonii de accidente

 

Guvernatorul statului american Iowa a proclamat 1 decembrie 2018 drept Ziua Aniversării a 100 de ani de la Unirea de la Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite