Cele mai întinse şi cele mai mici oraşe din România. Câţi oameni trăiesc în localităţi de sute de kilometri pătraţi
0
Oraşe mici din România ca număr al populaţiei sunt, în schimb, printre cele mai mari din punct de vedere a suprafeţei. Cea mai întinsă localitate urbană are doar ceva mai mult de 5.000 de locuitori.
Oraşul Broşteni din Suceava se întinde pe 594 de kilometri pătraţi, o suprafaţă de două ori şi jumătate mai mare decât cea a Bucureştiului, fiind, din acest punct de vedere, cel mai întins din România. Spre exemplu, capitala României se întinde pe 228 kilometri pătraţi, dar are o populaţie de aproape două milioane de locuitori.
Broşteni a devenit oraş în 2004, când mai multe comune din ţară au fost transformate în localităţi urbane. Are 5.506 locuitori şi este abia al şaselea în topul oraşelor din Suceava, după populaţie. În topul primelor trei oraşe ca suprafaţă, Broşteniul este urmat de două localităţi din Maramureş şi Braşov. Tot comparativ, cea mai întinsă comună din România este Bistra, din judeţul Alba, care are 138 de kilometri pătraţi.
Top 3 cele mai mari oraşe, după suprafaţă:
Broşteni (Suceava) – 594 de kilometri pătraţi
Vişeu de Sus (Maramureş) – 443 de kilometri pătraţi
Săcele (Braşov) – 320 de kilometri pătraţi
Vişeu de Sus avea, la ultimul recensământ, o populaţie de aproximativ 15.000 de locuitori, iar Săcele este ceva mai mare, având circa 30.000 de locuitori. De cealaltă parte, există în România localităţi urbane care au mai puţin de 10 kilometri pătraţi:
Top 3 cele mai mici localităţi urbane după suprafaţă:
Râmnicu Sărat (Buzău) - 8,77 kilometri pătraţi
Plopeni (Prahova) – 4,73 kilometri pătraţi
Huşi (Vaslui) - 5,2 kilometri pătraţi
Râmnicu Sărat are statut de municipiu şi o populaţie de aproximativ 30.000 de locuitori. Plopeniul se apropie de 10.000 de locuitori, iar Huşi depăşeşte cu puţin numărul de 25.000 de persoane.