Cele mai importante modificări din legea asigurărilor RCA. În ce situaţie trebuie predate plăcuţele de înmatriculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificarea legislaţiei privind asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) a impus noi reguli pentru conducăorii auto şi proprietarii de maşini.

Începând cu data de 12 iulie 2017, asigurările auto obligatorii sunt reglementate din nou prin lege, după ce parlamentarii au decis o altă schimbare a cadrului legal al asigurărilor RCA.

Cetăţenii sau firmele care nu încheie contracte RCA pentru maşinile pe care le au riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei. În plus, autorităţile sunt îndreptăţite să reţină certificatul de înmatriculare al automobilelor până la prezentarea dovezii încheierii asigurării RCA.

„Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (...)”, scrie în actul normativ care a intrat recent în vigoare.

Contractul RCA se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului, iar plata primelor de asigurare se poate face fie integral, fie în rate, contractul RCA fiind considerat, în cazul al doilea, titlu executoriu. „Asiguratul se obligă să plătească prima de asigurare asigurătorului RCA, iar asigurătorul RCA se obligă ca la producerea riscului asigurat să plătească despăgubirea terţului prejudiciat, în condiţiile legii şi ale contractului de asigurare”, se mai susţine în lege.

Potrivit avocatnet.ro, noua lege a asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto aduce şapte modificări importante faţă de legsilaţia anterioară:

1. A apărut asiguratul cu risc ridicat

Persoanele încadrate la această categorie se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ca să obţină o ofertă de asigurare, iar această entitate le face o ofertă şi le alocă unui asigurător RCA pentru încheierea contractului de asigurare.

2. La suspendarea contractului RCA trebuie predate plăcuţele de înmatriculare

Suspendarea la cerere a contractului de asigurare RCA este în continuare o posibilitate atunci când este vorba de suspendarea dreptului de circulaţie al vehiculului sau de imobilizarea acestuia. Proprietarii trebuie să depună plăcuţele cu numărul de înmatriculare la autoritatea emitentă.

3. Răspunsuri mai rapide la cererile de despăgubire

Asigurătorii RCA trebuie să dea un răspuns ferm în 30 de zile de la data la care cererile de despăgubire sunt înaintate de asiguraţi. Vechea legislaţie era un pic mai permisivă, fiind stabilit că soluţionarea se făcea în 30 de zile de la data înaintării cererii, dar nu mai târziu de trei luni de la data avizării daunei.

4. Asigurătorii RCA te anunţă că expiră contractul

O altă noutate este introducerea obligaţiei asigurătorilor RCA de a-şi informa asiguraţii atunci când contractele sunt pe cale să expire. „Asigurătorii RCA şi intermediarii de asigurări RCA au obligaţia să informeze asiguraţii/contractanţii cu privire la încetarea contractului RCA şi la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA”, se susţine în lege.

5. Dosare penale pentru asigurările false şi piesele contrafăcute

Comercializarea de contracte RCA false sau falsificate şi de folosirea de piese contrafăcute de către service-urile auto se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

6. Compensarea directă devine decontare directă

Decontarea directă reprezintă un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor, ce este ofertat obligatoriu de către asigurătorii RCA, dar a cărui achiziţie este opţională pentru asiguraţi. Până în prezent, compensarea directă era doar un mecanism facultativ de gestionare a daunelor.

7. Tariful de referinţă nu mai este calculat de ASF

Legea RCA a schimbat regula conform căreia tarifele de referinţă ale asigurărilor auto obligatorii sunt calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Concret, tarifele de referinţă sunt calculate semestrial de o societate cu expertiză contractată de Autoritate şi sunt publicate de aceasta din urmă.

Citiţi şi:

„Ţeapa pampers“ face victime în Alba: 10 femei au depus plângere la poliţie pentru înşelăciune. O familie a pierdut 20.000 de lei

Povestea de roman poliţist a statuii zeului Hercule, găsită la Alba Iulia. Pe piaţa de artă este estimată la sute de mii de euro

Daniel Burchiu, medic psihiatru: „Simptomele depresiei te învăluie încetul cu încetul până te transformă“

Artefactul spectaculos din marmură, cu culori păstrate de aproape 2000 de ani. Se găseşte la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Cum pot fi amendaţi şoferii care circulă cu viteză nejustificat de mică. Ce alte sancţiuni ciudate mai poate aplica Poliţia Rutieră

Cât alcool pot consuma şoferii şi în cât timp se elimină din organism

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite