Cele mai frumoase sate din România, în paginile ziarului El Pais. Care sunt atracţiile turistice care i-au impresionat pe spanioli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul spaniol El Pais a realizat un top al celor mai frumoase sate din România. Fiecărui sat îi sunt dedicate câteva rânduri în care sunt evidenţiate principalele valori pentru care au devenit veritabile atracţii turistice.

Unul dintre cele mai titrate ziare spaniole, El País, a inclus în paginile sale un articol dedicat satului românesc, fiind prezentate cincisprezece aşezări rurale „încântătoare” din România.

În acest top sunt incluse următoarele localităţi: Bazna, Polovragi, Carlibaba, Şirnea, Răşinari, Botiza, Breb, Ciocăneşti, Biertan, Viscri, Rimetea, Jurilovca, Pleşa, Săpânţa şi Târgu Neamţ (oraş).

Fiecărui sat îi sunt dedicate câteva rânduri în care sunt evidenţiate principalele valori pentru care au devenit adevărate atracţii turistice precum: bisericile, mănăstirile, casele tradiţionale sau activităţile specifice unor aşezări rurale etc. Cimitirul vesel de la Săpânaţa, Cetatea Neamţului din Târgu Neamţ, casele tradiţionale din Ciocăneşti, Biserica monument istoric din Breb sunt o parte dintre obiectivele prezentate de jurnalista spaniolă.

În top este inclusă şi localitatea Rimetea din Alba, care a primit premiul Europa Nostra în anul 1999. Satul se află în judeţul Alba, la graniţa cu judeţul Cluj şi este considerat unul din cele mai frumoase din Transilvania. ”Este o fostă aşezare mineră dominată de Piatra Secuiului, un deal înalt de calcar, fără vegetaţie, cate se observă foarte bine din Colţeşti. În 2000, Rimetea, o localitate majoritar maghiară, cu casele sale specifice albe şi geamurile verzi, a fost desemnată zonă protejată de UNESCO”, scrie El Pais.

rimetea sat turism alba

Localitatea Rimetea este situată în judeţul Alba, în Depresiunea Trascăului, un bazin intramontan străbătut de la nord spre sud de valea Rimetea, afluent al Arieşului. Satul se găseşte la poalele vestice ale unui impozant masiv calcaros cunoscut sub numele de Piatra Secuiului (1.128 m), creasta acestuia fiind limita cu judeţul Cluj. Partea nordică a Pietrei Secuiului (în stânga, cum se vede din sat), este cunosctă sub numele de Colţii Trascăului. La vest de sat apare o altă culme a Munţilor Trascău, dar mai puţin spectaculoasă decât Piatra Secuiului, numită Muntele Ardaşcheia.

rimetea sat turism alba

Satul este străbătut de drumul judeţean DJ 107M situat în lungul văii Rimetea şi care leagă Aiud (la 25 km, cel mai apropiat oraş, în judeţul Alba) de Buru (comună pe valea Arieşului, în judeţul Cluj). Conform statisticilor oficiale, în 2017, comuna Rimetea, judeţul Alba, a fost vizitată de aproape 100.000 de turişti, mulţi veniţi din străinătate, în special din Ungaria. Afluxul de turişti s-a dovedit benefic pentru comuna ridicată de mineri, care reuşeşte astfel să evite soarta dezastruoasă a altor localităţi miniere.

Citiţi şi:

 

VIDEO Arborele anului 2019 în România, platanul falnic din Câmpeni, a fost tăiat cu drujba. Scandal şi ameninţări de la oamenii primăriei

 

Exclus din PSD, primarul celei mai competitive comune din ţară este curtat de lideri politici importanţi. Răspunsul oferit de edil

 

Profesor de sport din Alba Iulia, trimis în judecată pentru corupere sexuală. Atingea indecent elevele şi utiliza expresii jignitoare: „vacă, curvă, idioţi, proşti“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite