Cele mai frecvente motive pentru care un autoturism refuză să pornească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru orice şofer care are nevoie de maşină faptul că aceasta nu porneşte la un moment dat reprezintă o problemă importantă.

Cauzele pentru care o maşină nu porneşte sunt numeroase:

Baterie descărcată: Aceasta este principala cauză a motoarelor care refuză să pornească. Dacă bateria este slabă, electromotorul va încerca să pornească motorul, dar turaţia acestuia va fi insuficientă, iar luminile de la bord par să pâlpâie. Dacă voltajul scade şi mai mult, electromotorul nu va mai avea putere să completeze nici măcar o singură rotaţie a motorului. De regulă, în aceste cazuri, cablurile de curent şi transferul de la o altă baterie rezolvă situaţia. Dacă beteria nu stă încărcată, poate fi defectă şi este nevoie de înlocuirea acesteia.

Bateria se poate descprca şi dacă maşina nu a fost pornită vreme îndelungată sau dacă este lăsat un consumator în funcţiune pe timp cât motorul este oprit. Chiar şi lăsarea cheii în contact pentru o perioadă mai lungă poate duce la descărcarea bateriei.

Alternatorul: Dacă alternatorul nu mai funcţionează aşa cum trebuie, bateria autoturismului nu se va mai încărca în timpul funcţionării normale. Trebuie verificată cureaua de accesorii pentru urme de uzură sau alunecare. De cele mai multe ori, maşinile moderne au un martor în bord care evidenţiază probleme ale alternatorului. Alternatoarele defecte se pot recondiţiona cu uşurinţă la firmele specializate, iar preţul unei asemenea operaţiuni este mult mai mic decât în cazul înlocuirii cu un alternator nou.

Electromotorul: Aceasta este o altă cauză des întâlnită pentru care autoturismul nu porneşte. Are rolul de a pune în mişcare componentele propulsorului pe benzină sau motorină. Dacă acesta prezintă defecţiuni, motorul nu se învârte suficient pentru a porni. Dacă se aud diverse sunete semănătoare cu o perie de metal care se freacă de o tablă, înseamnă că electromotorul trebuie reparat sau schimbat cu unul nou. Şi acesta poate fi recondiţionat la firmele specializate.

Contactul: Dacă maşina nu porneşte decât după câteva încercări, ar putea să fie din cauza contactului. Dacă farurile vehiculului se aprind la intensitate maximă, dar motorul nu se învârte, sigur sunt probleme cu contactul.

Lipsa combustibilului: Dacă este vorba despre o maşină pe benzină, problema se rezolvă simplu prin realimentarea autoturismului. La motoarele diesel, procedura este ceva mai complicată şi se recomandă contactarea unui service auto.

Pompa de combustibil: Chiar dacă rezervorul este plin, o pompă defectă nu permite combustibilului din rezervor să ajungă la motor. Se rezolvă la service.

Conductă combustibil: Aceasta poate îngheţa în condiţii de ger pronunţat. Pentru a evita această problemă, trebuie ca rezervorul să fie măcar pe jumătate plin în condiţii de temperaturi negative. Umezeala din rezervor poate condensa pe pereţii acestuia în timp ce temperatura oscilează, iar apa rezultată se poate depune pe fundul rezervorului. O altă problemă, pentru care autoturismul nu porneşte, poate fi reprezentată de un filtru de combustibil înfundat.

Bujiile: De-a lungul vieţii unei maşini, acestea se schimbă destul de rar, aşa că pot apărea probleme oricând. Dacă acestea sunt înnegrite sau dacă motorul porneşte greu în ciuda faptului că bateria şi demarorul sunt bune, înseamnă că trebuie schimbate.

Citiţi şi:

Întrebarea lui Klaus Iohannis adresată primarului din Alba Iulia: „Dacă pleci la Bruxelles, cine rămâne interimar?”. Răspunsul lui Mircea Hava

 

FOTO Ce sunt şteampurile şi la ce erau folosite. Rolul instalaţiilor în viaţa oamenilor din Apuseni ocupaţi cu aurul

 

VIDEO Povestea seifului cu 2 kilograme de aur luat de viitură la Alba. Ce s-a întâmplat ulterior cu toată comoara

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite