VIDEO Povestea seifului cu 2 kilograme de aur luat de viitură la Alba. Ce s-a întâmplat ulterior cu toată comoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din casele în care nu se mai poate locui
Una din casele în care nu se mai poate locui

Cea mai afectată localitate din Alba după inundaţiile ce au avut loc în urmă cu o săptămână este Răchita, sat component al comunei Săsciori. Cinci case au fost distruse toatal, iar altele nu mai pot fi locuite.

Oamenii din Răchita încă nu şi-au revenit, chiar dacă a trecut aproape o săptămână de la viitura care a măturat mai multe sate din sudul judeţului Alba. La cea mai mică ploaie ies disperaţi în stradă de frică că apa va veni din nou peste ei. 10 psihologi din Alba Iulia au stat mai multe zile printre aceştia pentru a-i consilia în ceea ce priveşte starea emoţională de după şocul suferit sâmbătă, 1 iunie.

La Răchita, oamenii povestesc aventurile prin care au trecut pentru a se salva şi pentru a-şi recupera din bunurile luate de ape. Unul dintre subiectele acestor zile este cel al seifului cu bani şi aur smuls de viitură din peretele unei case ce aparţine unui om de afaceri. Povestea, confirmată de jandarmii prezenţi în sat, este un cu ”happy-end”. 

Ar fi vorba, spun oamenii, de aproximativ 300.000 de lei. Tot acolo ar fi fost şi mult aur, în jur de 2 kilograme. Omul şi-ar fi recuperat seiful din mâl, câteva sute de metri mai jos, reuşind să îl găsească după ce i-a zărit un colţ rămas afară. Ulterior, omul de afaceri a plecat din sat pentru a-şi pune la adăpost comoara.

Povestea unei familii care s-a salvat prin tavanul casei:

O altă poveste ieşită din comun este cea a unui bărbat care a reuşit să se salveze pe el şi pe copilul lui în ultimul moment. Viitura a venit direct prin geam şi i-a inundat locuinţa până sus. A reuşit să îşi scoată copilul care făcea baie, prin tavan. A găurit rigipsul şi şi-a scos pe acolo familia. Casa omului, construită pe nişte piloni chiar peste vale, a fost o barieră în calea viiturii care a adus o cabană din amonte. Bucăţi de lemn, de acoperiş şi multă mizerie au intrat practic pe geam şi pe sub casă. Nu avea autorizaţie de construcţie, aşa cum nu au cele mai multe locuinţe construite aici, exact pe malul cursului de apă.

5cfa39c6892c0bb0c6181164 jpg

De altfel, prefectul de Alba, Dănuţ Hălălai, a anunţat, vineri, demararea unor controale de către angajaţia ai Inspectoratului de Stat în Construcţii pentru intrarea în legalitate a locuinşelor construite fără autorizaţie lângă albiile râurilor sau văilor. El a explicat că în satul Răchita, 5 dintre casele distruse de ape erau construite fără autorizaţie, chiar în albia pârâului. De asemenea, mari probleme au creat podeţele construite fără autorizaţie, peste albia apei, care au creat baraje, iar în momentul în care s-au rupt, toate obiectele aduse de ape, inclusiv maşini, au lovit cu putere casele.

inundatii rachita alba

Peste 500 de persoane – forţe ISU, cadre MApN, voluntari şi personal Crucea Roşie, jandarmi, psihologi şi angajaţi Apa CTTA – au lucrat în localităţile Răchita, Pianu, Pianu de Sus, Strungari şi Săliştea pentru a remedia situaţia şi a repara daunele făcute de către inundaţii. La Răchita au fost aduse un număr de 10 locuinţe modulare unde s-au mutat tot atâtea familii care nu mai pot locui în casele distruse sau avariate de viitură.

inundatii rachita alba
inundatii rachita alba

    

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite