Cel mai bun vin al micilor producători din Alba la Gala Vinurilor 2016: Plebanos din podgoria Logos Aiud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune vinuri din judeţul Alba
Cele mai bune vinuri din judeţul Alba

Cel mai bun vin din Alba este un demisec Plebanos produs de producătorul Logos SRL din Aiud. Competiţia organizată de Asociaţia ”Ţara Vinului” a reunit 20 de mici producători din judeţ care au propus un număr de 46 de vinuri.

Concursul ”Gala vinurilor Alba 2016” s-a desfăşurat în atmosfera boemă a Castelului de la Sâncrai, un conac vechi de 210 ani restaurat şi modernizat de Consiliul Judeţean Alba.

”În cadrul evenimentului au fost desemnate trei vinuri reprezentative ale judeţului Alba. Unul a fost desemnat din partea marelui producător Jidvei SRL, un altul a fost propus de producătorul mediu Domeniile Boieru, iar la categoria producătorilor mici a fost organizat un concurs cu 46 de probe”, a spus Vasile Zaharie, preşedintele Asociaţiei ”Ţara Vinului”.

Astfel, Jidvei a propus un Sauvignon Blanc (sec) din categoria Tezaur, câştigător al medaliei de argint la concursul internaţional Sauvignon du Monde 2016, iar Domeniile Boieru au participat la gală cu vinul Pionot Noir Rose, demisec, din recolta anului 2014. Pentru desmenarea vinului câştigător la categoria ”mici producători” a fost organizat un concurs la care au propus probe un număr de 20 de vinificatori. A fost desemnat câştigător vinul demisec Plebanos din producţia anului 2015, al producătorului Logos SRL Aiud. Pe locul doi s-a situat tot un vin Plebanos din producţia anului 2013, iar locul trei a revenit vinului Fetească Regală (2015) produs de Vass Atila din Ciumbrud.

Evenimentul de premiere a vinurilor câştigătoare

concurs vinuri alba

Comisia de jurizare a fost formată din degustători autorizaţi: Ioan Buia (preşedinte), Florin Aldea, Rodica Părău, Diana Pavelescu, Claudia Horşia şi Marius Vasiliu. În organizarea evenimentului au fost implicaţi şi Consiliul Judeţean Alba, respectiv Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România.

Concursul de vinuri în care a fost desemnat câştigător producătorul Logos Aiud

concurs vinuri alba

Povestea vinului Plebanos

“Povestea Plebanos-ului porneşte în secolul al XVIII-lea cu un grof reformat din Aiud (mare iubitor de vin, ca toţi nobilii maghiari) care se căsătoreşte cu o tânără frumoasă, catolică. Fiecare fiind fidel confesiunii sale, groful mergea duminica şi de sărbători la biserică reformata, iar soţia să la cea catolică. Toate acestea până când groful, nemaidorind să îşi lase soţia între tinerii catolici, îi ceru preotului catolic să vina într-o duminică, să ţină slujbă şi să o împărtăşească pe soţia sa la conac. După slujba de la conac, groful îl invită pe preot în crama sa, să guste vinurile.

Într-una din aceste duminici, la vremea când vinurile se amestecau pentru a fi puse la butoi şi meşterii scoteau diverse soiuri din butoaie, le gustau şi le vărsau apoi întru-un ulcior de lut aşezat pe o masă, în cramă intră preotul însetat, urmat de grof. Până să-l prevină meşterii, preotul îşi pune vin din ulcior, îl gustă şi declară că e cel mai bun vin pe care l-a băut în viaţă lui. Gustă şi groful şi îi întreabă pe meşteri ce soiuri au amestecat şi aşa află că de fapt băuse un amestec întâmplător. Meşterii îi spun ce vinuri au amestecat şi împreună cu preotul şi groful, încercând diverse proporţii, reuşesc să refacă ceea ce, de atunci încolo se va numi «Plebanos» sau vinul preotului (predicatorului sau vicarului).”

Citiţi şi:

Istoria zborului tragic care a transformat trei aviatori în primii eroi români ai celui de-al Doilea Război Mondial

Unul dintre marii jucători de golf ai lumii a fost român. Povestea legendarului Paul Tomiţă, aristocratul din era comunistă

Schimbul de gardă în Cetatea Alba Carolina. Cum a evoluat ceremonialul militar timp de sute de ani

Transport arhaic: localnicii din Alba trec cu brudina peste râul Mureş şi scurtează astfel zeci de kilometri de drum

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite