Cataramă neolitică realizată dintr-o scoică, veche de 6000 de ani, prezentată la Muzeul Unirii din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un artefact descoperit la Tărtăria, cu o vechime de 6000 de ani, va fi prezentat la Muzeul Naţional al Unirii, ca exponatul lunii septembrie.

Este vorba despre o cataramă neolitică realizată din scoica Spondylus gaederopus Linnaeus, 1758. Artefactul aflat în colecţia de preistorie a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia provine din cercetarea arheologică sistematică efectuată în anul 2010 la Tărtăria-Gura Luncii, comuna Săliştea, judeţul Alba.

Având o vechime de aproximativ 6000 de ani, catarama a fost confecţionată din valva superioară sau stângă a scoicii din specia Spondylus gaederopus Linnaeus, 1758. Această scoică, denumită popular midia spinoasă/cu ţepi a Europei, este o moluscă bivalvă marină ce are ca habitat Marea Mediterană. Artefactele obţinute din scoica Spondylus sp. au jucat un rol important social, simbolic şi ritualic în neolitic.

Cataramele sub formă de V, realizate din valva superioară sau stângă a scoicii şi brăţările sunt întâlnite în mormintele bărbaţilor şi erau caracteristice acestora, pe când medalioanele de tipul celui descoperit la Tărtăria au fost găsite în mormintele femeilor, transmit reprezentanţii muzeului. În  urma analogiilor cu piese similare putem presupune că piesa a aparţinut unei  femeie care era membra unei clase sociale înalte, având – chiar – un rol de conducere al comunităţii preistorice de aici.

Exponatul lunii septembrie este prezentat marţi, 5 septembrie 2017, de la ora 11.00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba  şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Citiţi şi:

Licitaţia de 23 de milioane de euro privind concesionarea depozitului ecologic de deşeuri din Alba, suspendată de CNSC

FOTO Familia din Alba Iulia care şi-a transformat casa într-un centru pentru copii cu autism şi ADHD

Cum sunt clasificate grupele de sânge şi compatibilitatea acestora. Care sunt cele mai întâlnite tipuri sanguine în România

Satul din Apuseni unde jumătate din locuitori au fost deportaţi de comunişti. Mărturia unei femei care a trăit calvarul

Capcanele cardului de credit. Cum se calculează perioada de graţie şi cât de mare este dobânda penalizatoare

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite