Cum sunt clasificate grupele de sânge şi compatibilitatea acestora. Care sunt cele mai întâlnite tipuri sanguine în România

0
0

Americanul de origine austriaca Karl Landsteiner, patologist si imunologist, a descoperit în anul 1901 trei tipuri de sânge uman, numite A, B şi 0. Ulterior a fost descoperit şi tipul patru, care a primit denumirea AB.

De sute de ani, sunt efectuate experimente care implică transfuziile de sânge şi transferul sângelui sau a componentelor sanguine de la o persoană, în fluxul sanguin al altei persoane. Mulţi pacienţi au decedat în urmă transfuziilor de sânge până când austriacul Karl Landsteine a descoperit grupele de sânge umane. De atunci, transfuziile de sânge au devenit mai sigure. Pentru activitatea sa în medicină, omul de ştiinţă a primit premiul Nobel în anul 1930

  

Rezultatele obţinute de Karl Landsteiner au făcut posibile determinarea şi diferenţierea grupelor sanguine şi au putut fi făcute, astfel, transfuzii de sânge în condiţii de siguranţă. În organismul unui adult circulă aproximativ 4-6 litri de sânge. Printre altele, sângele transporta oxigenul în diferite părţi ale organismului. Sângele este format din mai multe tipuri de celule care plutesc într-un lichid numit plasmă. Diferenţa dintre sângele unora dintre oameni se explică prin faptul că la unii sunt prezente sau absente anumite molecule de proteine numite antigene şi anticorpi. Un antigen este localizat la suprafaţa proteinelor celulelor roşii din sânge şi anticorpii, în plasmă sanguină. Indivizii au diferite tipuri şi combinaţii ale acestor molecule.  

”Globulele roşii din sângele nostru au diferite caracteristici la fiecare dintre noi. Din punct de vedere imunologic există deosebiri în compoziţia sângelui, iar globulele roşii se deosebesc prin prezenţa sau absenţa pe suprafaţa lor a unor substanţe chimice speciale-antigene (aglutinogene). În ser se remarcă absenţa anticorpilor (aglutinine) corespondenţi antigenelor prezente pe eritrocite şi prezenţa anticorpilor corespondenţi antigenelor absente. Pe baza acestor deosebiri au fost stabilite grupele sanguine umane. Cele mai cunoscute grupe sanguine sunt cele ale sistemului AB0 şi ale sistemul Rh”, afirmă Cristina Voinea, medic primar Medicină de laborator.

Sistemul AB0 cuprinde 4 grupe de sânge : grup 0 (grup zero) sau I, grup A sau ÎI, grup B sau III şi grup AB sau IV. Astfel, se întâlnesc denumirile 0I, AII, BIII, ABIV. În ziua de astăzi, există peste 20 de sisteme de determinare ale grupelor sanguine, dar sistemele AB0 şi Rh sunt cele mai importante utilizate în cazul transfuziilor de sânge. Nu toate grupele de sânge sunt compatibile. Amestecul de grupe sanguine incompatibile duce la agregarea sângelui sau aglutinare, fenomen care poate pune în pericol viaţă unui individ. 

Sistemul Rh clasifică sângele uman după prezenţa sau absenţa unor proteine specifice pe suprafaţa hematiilor. Determinarea statutului Rh ţine cont de cea mai frecventă dintre acestea: factorul D, sau antigenul D. Indivizii ale căror hematii prezintă antigen D pe membrană sunt consideraţi Rh+ (pozitiv), ceilalţi Rh- (negativ). Statutul Rh se asociază obligatoriu grupei din sistemul AB0, astfel că "grupa sanguină" este exprimată prin adăugarea semnului + sau - la grupa AB0, de exemplu: A+, B+, 0+, 0- etc. Aceste informaţii reprezintă minimul necesar în practica medicală pentru realizarea unei transfuzii.

 Compatibilitatea grupelor de sânge: 

 grupa de sânge 0 este compatibilă cu grupele A, B, AB şi 0 

 grupade sânge A este compatibilă cu grupele sanguine A şi AB 

 grupa de sânge B este compatibilă cu grupele B şi AB 

 grupa sanguină AB poate primi/dona sânge doar de la grupa AB  

Astfel, indivizii cu grupa sanguina AB pot primi sânge, fara nici un risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiţi ”primitori universali”. Ei nu pot însa dona sânge decât persoanelor care au grupe AB. Sângele din grupa 0 poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupa, detinatorii grupei 0 fiind denumiti si ”donatori universali”. Grupa A doneaza grupelor A şi AB si primeşte sânge de la grupa A sau de la 0. Grupa B doneaza grupelor B si AB şi primeşte numai de la grupele B şi 0.

  

Potrivit unui studiu realizat în România, populaţia ţării noastre, în funcţie de frecvenţă de apariţie a grupei sanguine, este reprezentată astfel: 

-grupa 0: 33% 

-grupa A: 43% 

-grupa B: 16% 

-grupa AB: 8% 

În funcţie de sistemul Rh, frecvenţa este următoarea: Rh pozitiv - 84%, Rh negativ - 16%.

Citiţi şi:

Satul din Apuseni unde jumătate din locuitori au fost deportaţi de comunişti. Mărturia unei femei care a trăit calvarul

Capcanele cardului de credit. Cum se calculează perioada de graţie şi cât de mare este dobânda penalizatoare

Cum se manifestă personalitatea sadică. Caracteristicile psihopatologice ale acestui tip de comportament deviant

Ce s-a ales de minele din Apuseni: istoria unui dezastru

Licitaţie de aproape 5 milioane de euro la Primăria Alba Iulia pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi

Cum se poate obţine aur artificial din plumb. „Piatra filozofală“ descoperită în urmă cu 60 de ani

Cum se pot recupera datoriile la întreţinere. Asociaţia de proprietari poate să vândă apartamentul datornicului

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite