Britanicii, cuceriți de farmecul satelor românești: „România este locul unde vrei să vezi ceva unic”
0Un grup de tineri britanici a descoperit farmecul autentic al satelor românești și s-a îndrăgostit iremediabil de peisajele pitorești și de ospitalitatea localnicilor.
În timpul unei călătorii în Apuseni, vizitatorii au explorat satul Râmeț, unde timpul pare să fi stat în loc. Casele tradiționale, meșteșugurile locale și peisajele montane i-au impresionat pe turiști, care au mărturisit că au trăit o experiență unică, potrivit stirileprotv.ro.
„Caută un stil de viață care nu este globalizat, caută locuri unde îți cultivi singur mâncarea. Le spun colegilor. Trebuie să mergi în România. Dacă vrei să vezi ceva unic, original și sustenabil, România este locul”, a explicat Martin David Clark, directorul unei organizații de turism.
Înainte de a se întoarce acasă, tinerii vor merge şi la Sibiu.
Tinerii au fost fascinați de obiceiurile și tradițiile locale, de la confecționarea măștilor tradiționale din materiale naturale până la cositul ierbii cu coasa. „Floarea ochiului, pentru că poți să folosești floarea ca să obții o apă cu care să te speli pe ochi”, le-au explicat localnicii reporterilor Pro Tv.
Ghid: „Geamurile sunt foarte mici. Poate cineva să spună de ce sunt așa mici?”
Turist: „Vreme rea”.
Ghid: „Da și nu, oamenii petreceau mult timp afară. Așa că făceau geamurile mici ca să fie cald iarna și rece vara”.
Victoria, turistă din Anglia: „Viața la țară aici este foarte plăcută, clădirile au o istorie îndelungată. Totul este frumos și diferit de ce avem noi acasă. Am fost într-o poieniță și era plin de insecte, puteai să auzi insectele.”
„Facem măști tradiționale din materiale naturale. Avem curpen, fibre naturale, trestie”, explică localnicii.
Oaspeţii sunt atrași de meşteşuguri, de cositul ierbii ca odinioară şi de pajiștile înţesate de flori.
„Floarea ochiului, pentru că poți să folosești floarea ca să obții o apă cu care să te speli pe ochi” le explică oamenii locului.
Dornici să descopere aceste meleaguri, turiştii au luat la pas fiecare potecă.
Oliver, turist din Anglia: „Sunt din Anglia și sunt pentru prima dată la Râmeț, prima dată în România. Peisajele sunt incredibile, atâtea păsări, e așa plăcut să mergi pe câmp.”
Anna, turistă din Anglia: „Am vorbit cu tinerii din sat și le-am spus „Sunteți foarte norocoși să locuiți aici. O să stați aici? Și au spus că nu, vrem să ne mutăm în oraș.” Chiar dacă mergeți la oraș, faceți bani și apoi vă întoarceți”.
„Munții de aici sunt diferiți de ceea ce avem în Scoția”, a adăugat ea.