Brazi plantaţi de localnici în gropile de pe Transursoaia din Apuseni. Drumul a fost reabilitat toamna trecută FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puieţi de brad plantaţi în gropile de pe Transursoaia. Foto: Facebook/ Elena Olar
Puieţi de brad plantaţi în gropile de pe Transursoaia. Foto: Facebook/ Elena Olar

Locuitori din Apuseni au plantat brazi în gropile de pe drumul Transursoaia – DN1 R, care face legătura între comuna Horea (Alba) şi Beliş (Cluj), peste munte.

„Mulţumim DN1 R Drumurilor Naţionale pentru gropi, noi am făcut plantaţia, comuna Horea şi comuna Beliş s-au unit pentru a face o nouă plantaţie!”, a transmis un locuitor din zonă.

Drumul a fost reabilitat în toamna trecută, dar imediat după reparaţii, au apărut şi problemele. ”Gropile au dispărut, dar au rămas denivelările” spuneau atunci oamenii. 

DRPD Cluj a promis remedierea lor şi a dat vina pe traficul greu care se desfăşoară pe acolo. Drumul este închis în cea mai mare parte a iernii ca urmare a cantităţii mari de zăpadă din zonă.

Transursoaia porneşte din localitatea Albac, din DN75, şi urcă până la o altitudine de 1300 de metri, până în Huedin, unde se intersectează cu DN1. 

Drumul, pe alocuri îngust, urcă şi coboară în pante abrupte. Din loc în loc, sunt amenajate parcări de unde turiştii pot admira în voie frumuseţea locului.

Celelalte localităţi prin care trece Transursoaia sunt Sâncraiu, Călata, Beliş, Lacul Fântânele, Poiana Horea, Mătişeşti, Horea, Albac. Cea mai frumoasă zonă este cea cuprinsă între Horea şi Beliş, aici fiind şi altitudinea maximă a şoselei.

drum apuseni gropi

Sursa Facebook / Elena Olar 

În trecut, era parcurs de moţii care doreau să ajungă la Huedin sau la Cluj-Napoca pentru a-şi comercializa produsele tradiţionale. După modernizarea şoselei, numărul turiştilor a crescut considerabil şi moţii s-au orientat şi şi-au transformat casele în pensiuni.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Eşec al industriei de armament. De ce nu poate fi produsă în serie singura armă NATO proiectată în România

„Renegaţii“. Cum urmărea Securitatea românii care fugeau în Ungaria

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite