Bărbat cercetat pentru contrabandă după ce a introdus ilegal în România o armă de vânătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii din Alba îl cercetează penal pe un cetăţean român, cu rezidenţă în Spania, care adus în România o armă de vânătoare fără a respecta legislaţia în domeniu.

Bărbatul este cercetat pentru contrabandă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Poliţia precizează că pentru a introduce pe teritoriul României o armă de foc este necesară obţinerea unei autorizaţii. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 28 august 2019, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, faţă de un bărbat de 31 de ani, din Zlatna, judeţul Alba, rezident în Spania şi deţinător legal de armă în baza unui permis obţinut pe teritoriul acestui stat. 

Se pare că, în cursul lunii august 2019, bărbatul ar fi introdus în România, o armă de vânătoare, fără să respecte prevederile legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor.  Arma de vânătoare a fost indisponibilizată, în vederea confiscării. 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba aduce în atenţia celor interesaţi câteva aspecte ce rezultă din legislaţia incidentă în domeniul armelor şi muniţiilor. 

Astfel, Potrivit art. 115 din Legea 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, rezidenţii statelor membre care doresc să călătorească în România cu armele de foc pe care le deţin, trebuie să obţină, în prealabil, o autorizaţie de introducere  pe teritoriul României a acestor arme, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 113 alin 2 lit. c din acelaşi act normativ. Acesta prevede că pot intra pe teritoriul României, cu arme de foc, legal deţinute, numai rezidenţii  statelor membre care sunt titulari ai unui paşaport european. În cazul armelor de vânătoare titularul trebuie să prezinte, la intrarea pe teritoriul României, o invitaţie din partea unei asociaţii de vânătoare, legal constituită, iar în cazul  armelor de tir, titularul să prezinte dovada ca urmează să participe la un concurs de tir organizat de federaţiile sportive naţionale de specialitate, care folosesc, în cadrul probelor sportive, arme de tir din cele prevăzute în anexa actului normativ.  

Conform art. 123 din acelaşi act normativ, cetăţenii români, ori rezidenţii statelor membre, cu domiciliul, reşedinţă sau după caz locul de rezidenţă în România, pot achiziţiona arme letale şi după caz muniţii, din statele membre, cu condiţia obţinerii acordului  prealabil eliberat de structurile de poliţie competente din Romania. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite