Aventurile penale ale unui român în Portugalia. Cum a furat peste 50.000 de euro dintr-o sală de jocuri de noroc

0
0
Banda de hoţi a intrat noaptea în sala de jocuri şi a spart un seif din care a furat suma de bani
Banda de hoţi a intrat noaptea în sala de jocuri şi a spart un seif din care a furat suma de bani

Un bărbat în vârstă de 27 de ani din Cisnădie, judeţul Sibiu, a fost condamnat de justiţia din Portugalia la 5 ani şi 2 luni de închisoare pentru infracţiuni de furt şi falsificare documente. Împreună cu alte persoane, acesta a jefuit o sală de jocuri de noroc de suma de 56.000 de euro.

Sentinţa Tribunalului din Lisabona a fost pronunţată în 22 februarie 2019. Ulterior, autorităţile portugheze au solicitat, prin intermediul unui mandat european de arestare, reţinerea condamnatului şi trimiterea acestuia în Portugalia pentru a executa pedeapsa de 5 ani şi 2 luni de închisoare. Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea portughezilor şi a decis că bărbatul poate să execute pedeapsa în România. Infracţiunile datează din 2012, când tânărul avea 20 de ani.

Fapele reţinute în sarcina condamnatului L. Valentin Cătălin:

- 17 august 2012, în perioada 03.45 - 09.00, împreună cu alte persoane, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a intrat într-o sală de jocuri de noroc, numită Belenenses Bingo, situată în Ava João Crisóstomo din Lisabona, cu scopul de a sustrage banii depozitaţi într-un seif. Au tăiat conducta de aer condiţionat de pe terasă, care dă acces la unitate printr-un tavan fals, în care au făcut o gaură şi au intrat în unitate. În interior, au spart uşa biroului, au rupt-o şi s-au dus la seif, au tăiat-o şi au sustras 56.495,48 de euro, sumă pe care şi-au însuşit-o. Pentru efectuarea efracţiei, inculpaţii au folosit diferite instrumente care au fost lăsate într-un rucsac pe tavanul fals de lângă conductele de aer condiţionat şi au fost confiscate ulterior în dosar.

- 18 septembrie 2012 la Postul de Poliţie al Securităţii Publice din Lisabona, în faţa autorităţilor de poliţie, inculpatul s-a identificat folosind o carte de identitate a cetăţeanului român pe numele lui A. R. M., care s-a dovedit a fi falsă, săvârşind astfel şi infracţiunea de fals sau falsificare a unui document.

12 octombrie 2012, împreună cu celelalte două persoane, s-a deplasat la unitatea Pingo Doce, situată în Lisabona, în timpul programului de funcţionare şi, între orele 19:00 şi 19:30, au planificat jaful pe care l-au pus în practică câteva ore mai târziu. În jurul orei 8:48, inculpatul L. Valentin Cătălin şi o persoană neidentificată au urcat pe un perete al parcării proprietăţii, unde au aruncat rucsacul pe care îl transportau cu instrumentele pe care le-au achiziţionat. În perioada 12 -  octombrie 2012 au introdus toate instrumentele în depozitul magazinului unde au făcut o gaură în perete, din baie, şi au intrat, astfel, în interior. Au făcut o altă gaură în perete care le-a permis accesul în camera în care erau amplasate seifurile. Nu au reuşit să spargă niciun seif, dar au sustras 9 (nouă) sticle de băuturi, cu o valoare totală de 187,46 euro.

Tânărul şi-a manifestat dorinţa de a executa pedeapsa în România şi a solicitat instanţei de la Curtea de Apel să respingă cererea de predare în Portugalia. ”Persoana solicitată şi-a menţinut în cursul acestei proceduri punctul de vedere în sensul că nu consimte la predare şi doreşte să execute pedeapsa într-un penitenciar din România. (…) Respinge cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia privind punerea în executare a mandatului european de arestare emis de autorităţile judiciare din Republica Portugheză -Tribunalul Regional Lisabona-Tribunalul Lisabona-Direcţia penală pe numele persoanei solicitate. Recunoaşte pe cale incidentală hotărârea judecătorească a Tribunalul Judicial da Çomarça de Lisboa în dosar. Dispune executarea de către persoana solicitată L. V. C. a pedepsei rezultant e de 5 ani şi 2 luni închisoare în România. Deduce din pedeapsa de 5 ani şi 2 luni închisoare perioada arestului preventiv dispus în prezenta cauză în România începând cu data de 20.12.2019 - la zi”, se menţionează în încheierea hotărârii de la Curtea de Apel, din 5 februarie 2020.

Bărbatul este recidivist, acesta fiind condamnat în 2018 la 1 an şi 5 luni de închisoare cu executare pentru lovire şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Citiţi şi:

 

Începe lupta în PNL pentru Primăria Alba Iulia. Veste proastă pentru Voicu Paul: intră în cursă deputatul Florin Roman. Cum poate da lovitura USR

 

Patroana condamnată la închisoare cu executare pentru 14 infracţiuni. Schema prin care a înşelat o bancă cu 250.000 de lei

 

Metoda „şmen“ sau cum să înşeli o vânzătoare cu sute de lei. Poliţiştii au intrat pe fir şi l-au descoperit pe autor

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite