Autostrada construită prin groapa de gunoi. CNAIR cheltuie aproape 6 milioane de lei pentru ecologizare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operatorul economic a demarat procesul de ecologizare a zonei. Foto captură video Youtube
Operatorul economic a demarat procesul de ecologizare a zonei. Foto captură video Youtube

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cheltuie suma de 5,88 de milioane de lei pentru a ecologiza zona din autostrada A10 care traversează vechea groapă de gunoi a municipiului Alba Iulia.

Licitaţia organizată de CNAIR a fost adjudecată de asocierea formată din firmele Demeco SRL, Aloref SRL, Ascom International SRL şi Glencora Impex SRL, contractul în valoare de 5.885.350, fără TVA, fiind încheiat în 31 august 2021. Recent, ofertantul câştigător a demarat activitatea de ecologizare a zonei.

Oferta câştigătoare are o valoare sub jumătatea celei puse la ”bătaie” de CNAIR, care a estimat activitatea la suma de 13,2 milioane de lei, fără TVA.

Lucrările se desfăşoară la breteaua nr. 1 de intrare şi ieşire de pe autostradă aferentă nodului rutier Alba Iulia Sud. La momentul construirii bretelei, în 2020, s-a constatat că acestea trece exact prin fost haldă de deşeuri care a fost închisă în primii ani de după 1990. 

La acea vreme nicio directivă europeană nu obliga la o ecologizare temeinică, astfel încât zona a fost acoperită cu pământ, iar la momentul întocmirii proiectului autostrăzii nu s-a mai ştiut că aici a fost o groapă de gunoi. Pentru a se putea finaliza lotul 1 al autostrăzii, constructorul a degajat deşeurile de pe trasul bretelei, iar CNAIR s-a angajat să ecologizeze zona. 

Obiectivul general al contractului se referă la încărcarea, transportul şi valorificarea/eliminarea, în condiţiile legii, a deşeurilor solide nepericuloase aflate pe amplasamentul coridorului de expropriere a bretelei 1 în zona nodului rutier Alba Iulia Sud a Autostrazii Sebeş - Turda, lot 1, km 0+000 - km 17+000. Zona afectată de excavaţie se va acoperi cu pământ vegetal şi se va înierba.

Lucrările ar urma să fie finalizate până la 31 decembrie 2021.Potrivit caietului de sarcini, în urma lucrărilor de excavare reralizate de DRDP Cluj în anul 2020 a rezultat un volum estimativ de 20.500 mc de deşeuri nepericuloase depozitate temporar în afara antreprizei drumului, dar în limitele cuoarului de expropiere, urmând a fi evacuate la un depozit de deşeuri nepericuloase autorizat.

ecologizare bretea autostrada

Suplimentar este necesară excavarea pe o adâncime de 30 de cm faţă de nivelul superior al rigolei betonate existente, pe o suprafaţă de circa 6.000 mp rezultând un volum de aproximativ 3.000 mc material. Volumul total de material rezultat pentru evacuare este de 31.000 de tone. După finalizarea acestei activităţi, pe supravafaţa vizată se va proceda la depunerea unui strat vegetal de pământ de 30 cm şi înierbarea acestuia. 

Vă mai recomandăm:

 

Amenda uriaşă primită de Transgaz după un incident care a afectat mii de locuitori din Alba Iulia

 

Înşelăciune prin metoda „burlanul”. Cum a fost păcălit un vârstnic să plătească suma de 13.000 de lei

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite