Amenda uriaşă primită de Transgaz după un incident care a afectat mii de locuitori din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto transgaz.ro
Foto transgaz.ro

Compania naţională Transgaz SA a contestat în justiţie un proces verbal de sancţionare cu amendă, emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) după un incident ce a avut loc în 2020 la Alba Iulia.

În 26 iulie 2020, o pană de curent a blocat alimentarea automată cu odorizant a sistemului de alimentare cu gaz al mncipiului Alba Iulia. S-a întâmplat la staţia Alba Iulia II deţinută de compania Transgaz.

S-a trecut la alimentarea manuală cu etilmercaptan, dar în timpul acestui proces s-a realizat, în anumite momente, o odorizare mult mai mare decât în condiţii normale, ceea ce a dus la apariţia mirosului în zeci de scări de bloc din Alba Iulia. S-a creat panică printre consumatori, care au sesizat imediat furnizorul, Delgaz Grid.

   

Supra-odorizarea instalaţiei a arătat, însă, că erau scăpări de gaze, iar furnizorul Delgraz Grid a fost obligat să închidă reţeaua. Zecile de plângeri ale consumatorilor nu au rămas fără efect. ANRE a dispus efectuarea unui control, în urma căruia s-a stabilit că Transgaz poartă întreaga responsabilitate şi a fost amendată cu suma de 80.000 de lei.

”S.N.T.G.N. Transgaz S.A. nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a asigura odorizarea gazelor naturale la ieşirea din SNT la o valoare de minim 8 mg de etilmercaptan într-un metru cub de gaze naturale, în condiţii standard de presiune şi temperatură, valoare corespunzătoare unei odorizări normale, totodată provocând o supraodorizare cu o concentraţie maximă peste valoarea unei odorizări de şoc, încălcând prevederile art. 26 din Ordinul ANRE nr. 172 din 26 septembrie 2018 privind aprobarea Condiţiilor-cadru de valabilitate asociate licenţei pentru desfăşurarea activităţii de operare a sistemului de transport al gazelor naturale”, se precizează în procesul verbal emis de ANRE.

Reprezentanţii companiei de stat susţin fapta imputată nu există şi au cerut anularea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei încheiat în 21 august 2021. ”Odorizarea gazelor naturale la ieşirea din SRM Alba Iulia II pe toată perioada controlată s-a realizat în limitele impuse de reglementările în vigoare”, se precizează în plângerea companiei de stat. 

Mii de consumatori, fără gaze timp de mai multe zile

Circa 2.000 de consumatori au rămas fără serviciul de alimentare cu gaze timp de mai multe zile, unii chiar o săptămână. Au fost nevoiţi să scoată din buzunare sute de lei pentru ca situaţia să fie rezolvată. Mulţi dintre consumatori aveau verificările făcute la instalaţii cu puţin înainte de incident, rezultatul arătând că nu erau niciun fel de probleme. 

Judecătoria Alba Iulia a respins pe data de 25 iunie 2021 acţiunea Transgaz. Compania a formulat apel care urmează să fie judecat la Tribunalul Alba. ”Contrar susţinerilor petentei, instanţa reţine că mirosul puternic de gaz nu echivalează, în mod necesar, cu o concentraţie mai mare de etilmercaptan, ci este consecinţa unei neetanşeizări corespunzătoare în reţeaua de distribuţie, respectiv a unor scurgeri de gaz. Dacă s-ar lua în considerare datele din descărcările instalaţiei de odorizare, cum a solicitat petenta, acestea atestă valori ale cantităţii de odorizant relativ apropiate de valoarea minimă prevăzută de lege, astfel încât nu puteau justifica mirosul atât de puternic persistent de gaz care a atras disconfortul populaţiei din zonă. 

Instanţa apreciază că în mod corect s-a dat eficienţă evidenţelor Del Grid S.A., în calitate de OD (operatorul de distribuţie a gazelor naturale), care, în urma măsurătorilor din perioada 26.07 – 29.07.20, au relevat fluctuaţii ale concentraţiei cu etilmercaptan, unele valori situându-se sub 8 mg/mc”, se precizează în hotărârea Judecătoriei. Instanţa a respins toate afirmaţiile celor de la Transgaz şi a constatat legalitatea procesului verbal de sancţionare.

Vă mai recomandăm:

 

Povestea impresionantă a lui Napoleon Dolar, tânărul rom aflat la a doua facultate, devenit „valută forte” în propria poveste

 

Cum au ajuns trei femei să plătească unei bănci suma de 780.000 de euro. Faptele au avut loc în urmă cu 14 ani

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite