Aurel Truţă, primul şi singurul primar român din Spania, reales pentru un nou mandat. A candidat chiar dacă funcţia nu este plătită

0
0
truta primar roman spania

Aurel Truţă, singurul primar român din Spania, a fost votat pentru un nou mandat la conducerea micuţei localităţi Páramo de Boedo, un oraş din provincia Palencia, la alegerile din mai 2019.

Românul originar din Alba Iulia a reuşit să obţină majoritatea voturilor. Deviza sa, aceea că ”primarii trebuie să facă management, nu politică”, s-a dovedit din nou câştigătoare. El a candidat pentru al doilea mandat pentru a-şi putea finaliza proiectele demarate în primul mandat.

Le-a cerut vecinilor şi oamenilor din micuţa comunitate spaniolă în care trăieşte să îi acorde încrederea şi aceştia l-au votat fără să ezite. La alegerile din 27 mai 2019, Partidul Popular (PP) – partidul care l-a susţinut pe Aurel Truţă, a reuşit să câştige 4 din cei 5 consilieri locali aleşi iar pe Aurel l-au votat 59 din cei 102 alegători care s-au prezentat la vot. Aurel Truţă are 43 de ani, este tatăl a doi copii, de 3 şi 10 ani, şi deţine o mică firmă de construcţii.

A plecat din România în urmă cu 20 de ani iar de 12 ani este stabilit cu familia în Páramo de Boedo. Nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge primar într-o ţară străină, la 3.000 km de oraşul natal. În primul său mandat, numărul locuitorilor a crescut de la 98 la 126 în principal datorită îmbunătăţirii condiţiilor de locuire şi de viaţă.

Spune că a obţinut ”mai mult sau mai puţin” tot ce avea în minte când s-a angajat în această aventură. Printre realizările sale se evidenţiază modernizarea sistemului de canalizare în localitatea aparţinătoare Zorita del Páramo, care ”avea ţevi foarte vechi”; lucrările de reabilitare a bisericii Fecioarei Naşterii; amenajarea drumului dintre Páramo de Boedo şi Villaneceriel; sau curăţarea cursului râului Boedo, care aştepta o toaletare de mai bine de 30 de ani. Dar cel mai mândru se declară de faptul că în primul său mandat, oraşul pe care îl conduce a crescut şi că s-au născut doi copii, inclusiv fiica sa.

”Este foarte plăcut să vezi că oamenii te iubesc”, spune Aurel Truţă, aceasta fiind de altfel singura răsplată pe care o poate primi ca primar într-un oraş mic, deoarece în Spania, edilii comunităţilor mai mici de 5.000 de locuitori nu primesc salarii sau remuneraţii şi nici nu pretind asta. El a decis să candideze pentru a putea finaliza proiectele pe care le-a început în primul său mandat, proiecte importante pentru locuitorii micuţului oraş spaniol: clădire multifuncţională unde se află primăria şi cabinetul medicului, iluminatul cu LED-uri în singurul nucleu urban unde acesta lipseşte şi finalizarea reţelei de aprovizionare a oraşului Zorita. La acestea se adaugă continuarea eforturilor pentru menţinerea unor servicii de bază, precum cabinetul medicului sau transportul, astfel încât copiii să poată frecventa şcoala în altă localitate.

Páramo de Boedo, localitatea din provincia nordică Palencia, care l-a adoptat pe Aurel Truţă în urmă cu mai bine de 12 ani, este formată aproape 100% din cetăţeni spanioli. Prima dată aceştia i-au acordat încredere deplină lui Aurel Truţă în 2015.

Primul primar român din Spania a trecut prin aceleaşi etape şi greutăţi precum majoritatea românilor care au ales să se stabilească aici, până la momentul în care a acceptat să intre în cursa electorală, la insistenţele vecinilor. A lucrat în agricultură, în restaurante şi în construcţii. Aurel Truţă a plecat în Spania în 1999 în principal din cauza salariilor mici din România acelor vremuri. După ce a locuit în Benidorm şi Alcalá de Henares, unde a înfiinţat un bar cu numele ”Apulum”, Aurel Truţă s-a stabilit în provincia Palencia, unde a cumpărat o casă în care trăieşte şi în zi de astăzi împreună cu soţia lui, Mirela Emilia, şi cele două fetiţe ale lor.

Citiţi şi:

 

Ce va păţi un deţinut care i-a trimis o scrisoare cu mesaj extrem preşedintelui Klaus Iohannis: „L-a ameninţat cu moartea prin tăierea gâtului“

 

FOTO VIDEO A fost stabilită cauza incendiului de la Mănăstirea Râmeţ. Pompierii au părăsit după 24 de ore dispozitivul de intervenţie

 

Proprietarii grupului Filadelfia, cu afaceri de peste 40 de milioane de euro, trimişi în judecată de DIICOT Alba pentru infracţiuni economice

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite