Ardeleana Alba Iulia, cea mai mare firmă a miliardarului Dorel Tamaş, în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul societăţii Ardeleana SA din Alba Iulia
Sediul societăţii Ardeleana SA din Alba Iulia

Cea mai mare firmă a miliardarului Dorel Tamaş, urmărit internaţional pentru infracţiuni de delapidare, înşelăciune şi spălare de bani, este în faliment. Tribunalul Alba a dispus miercuri, 22 februarie 2012, începerea procedurii falimentului pentru societatea Ardeleana SA Alba Iulia.

Declanşarea procedurii de faliment a fost solicitată de administratorul judiciar, Expert Insolvenţa SPRL Hunedoara şi a avut la bază imposibilitatea derulării unui plan de reorganizare care să permită reluarea activităţii. Nici nu ar fi fost posibil un astfel de plan având în vedere că acţionarul majoritar, miliardarul Dorel Tamaş, este fugit din România, datorită problemelor pe care le are cu justiţia. Decizia Tribunalului poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

În noiembrie, aceeaşi instanţă a respins cererea administratorului judiciar privind declanşarea procedurii falimentului. Următorul termen în dosarul de la Tribunalul Alba va avea loc în 18 aprilie 2012. Falimentul permite administratorului judiciar să scoată la vânzare bunurile societăţii pentru a acoperi datoriile faţă de creditori.

Încălţămintea Ardeleana, recunoscută la nivel naţional

Fosta fabrică de încălţăminte, care în urmă cu 20 de ani se „bătea“ cu Clujana pe piaţa de profil din România, este în insolvenţă din 2009. Datoriile Ardeleana SA faţă de creditori sunt în valoare de 57,6 milioane de lei (aproximativ 13,4 milioane de euro). Creditorii cu sume importante de recuperat de la Ardeleana sunt: Banca Italo-Romena, Banca Comercială Română, Direcţia Generală de Finanţe Publice Alba, Primăria Alba Iulia.

Dorel Tamaş deţine peste 97 la sută din acţiunile Ardeleana SA prin intermediul unei alte societăţi, Cristian Prodimpex SRL Alba Iulia. Şi aceasta din urmă este în procedură de insolvenţă cu datorii de5,2 milioane de lei (1,2 milioane de euro). Administratorul special al firmei Ardeleana este Claudiu Ghineţ, fost administrator al unei alte societăţi a controversatului om de afaceri, SC Decar SRL, firmă „absorbită“ în urma unei fuziuni din 2008, de către „Lider Prodcarn“ SRL.

Faliment şi pentru Lider Prodcarn SRL

În luna noiembrie 2011 a fost declarat falimentul oficial al unei alte societăţi deţinute de Dorel Tamaş, Lider Prodcarn SRL. Firma avea activitate în domeniul producţiei şi conservării cărnii şi a fost cumpărată de Dorel Tamaş de la un alt afacerist controversat, Gelu Iancu. A funcţionat până la începutul anului 2009, când a fost demarată procedura insolvenţei.

Un număr de 83 de creditori au de recuperat aproximativ 13 milioane de lei, adică aproape 3 milioane de euro. Creditorii cei mai importanţi sunt Direcţia Generală de Finanţe Publice Alba, bănci comerciale, furnizori de servicii, parteneri de afaceri şi alte instituţii. Creditorul principal, DGFP Alba, este înscris pe tabloul creanţelor cu aproximativ 4 milioane de lei.

image

Dorel Tamaş, miliardar de top Forbes

Miliardarul din Alba Iulia este urmărit internaţional cu mandat de arest în lipsă din luna mai 2011. Este judecat la Curtea de Apel Târgu Mureş pentru infracţiuni de delapidare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii DNA îl acuză că a vândut ilegal hotelul Continental din Cluj-Napoca, producând un prejudiciu de două milioane de euro. În acelaşi dosar mai este acuzat de prejudicierea BCR cu o sumă de câteva milioane de euro. În 2010 a fost inclus în Topul Forbes 500 miliardari cu o avere de 10 milioane de euro. Se bănuieşte că se află în Dubai, unde deţine de mai mulţi ani o proprietate imobiliară.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite