Anticorpi monoclonali pentru tratarea pacienţilor cu forme incipiente de COVID-19, în patru spitale din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă Adevărul
Foto Arhivă Adevărul

Spitalele din Sebeş, Abrud, Blaj şi Alba Iulia vor primi 60 de tratamente cu anticorpi monoclonali neutralizaţi pentru tratarea pacienţilor cu forme incipiente de COVID-19.

Cele mai multe, 32, vor ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, 16 tratamente vor ajunge la Spitalul Municipal Blaj în timp ce Spitalul Municipal Sebeş şi Spitalul Orăşenesc Abrud vor primi câte 6 tratamente. Acestea vor fi disponibile cel târziu de la începutul săptămânii viitoare.

Potrivit unei informări transmise de Ministerul Sănătăţii ”în conformitate cu recomandările comisiei de boli infecţioase anticorpii monoclonali au fost repartizaţi către spitalele care au medici infecţionişti şi pot administra medicamentul şi în regim de spitalizare de zi”. De asemenea, la repartizare s-a ţinut cont de cazurile la mia de locuitori la total populaţie judeţ.

Anticorpii monoclonali neutralizaţi au specificitate pentru proteina S a Sars-Cov2 şi, asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 10 zile. Pacienţii care pot avea un beneficiu din administrarea acestui tratament sunt cei cu risc important de evoluţie severă a bolii. Administrarea tardivă nu este recomandată la pacienţii cu forme severe de COVID-19.

Cine NU poate beneficia de tratament cu anticorpi monoclonali:

– pacienţii cu o durată a simptomelor mai mare de 7 zile;

– pacienţii cu forme severe de boală, disfuncţii respiratorii care necesită suplimentare de oxigen;

– pacienţii care au fost trataţi în prealabil cu plasmă de convalescent, corticosteroizi, redemsivir sau imunoterapie.

Criterii de eligibilitate pentru tratament cu anticorpi monoclonali:

– semnarea consimţământului informat;

– forme uşoare fără supliment de oxigen;

– durată a simptomelor mai mică de 7 zile;

– se prioritizează persoanele cu mai mulţi factori de risc: vârsta >65 de ani, BMI > 30kg/m2, boli cardiovasculare severe, BPOC, diabet zaharat tip I, terapie imunosupresoare, pacienţi cu transplant de organe sau măduvă, pacienţi cu neoplazii sau hemopatii în terapie, SIDA.

Vă mai recomandăm:

 

Castelul-monument istoric abandonat, furat bucată cu bucată FOTO

 

CNN include Munţii Apuseni pe locul 6 într-un clasament al celor mai frumoase locuri din Europa: „Timpul rămâne în loc aici”

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite