Amenințat că îi vor scoate dinții cu patentul. Cum acționează infractorii ce tâlhăresc vârstnici prin metoda „jgheabul”

0
Publicat:

Patru bărbați de etnie romă din Câmpa Turzii, care l-au tâlhărit pe proprietarul unei locuințe din Alba folosindu-se de metoda „jgheabul”, au fost condamnați la închisoare cu suspendare.

Gruparea „gaborilor” acționează în mai multe zone ale țării FOTO Adevărul
Gruparea „gaborilor” acționează în mai multe zone ale țării FOTO Adevărul

Din cercetări a reieșit că, în luna septembrie 2021, cei patru bărbaţi cu vârste între 21 şi 28 de ani l-ar fi abordat pe un vârstnic de 67 de ani, din comuna Galda de Jos, căruia i-ar fi promis efectuarea de reparaţii la scocurile casei, contra sumei de 300 de lei, iar după finalizarea lucrării i-ar fi cerut 7.500 de lei.

Unul dintre cei patru l-a luat de mână pe proprietarul locuinței şi l-a strâns în scopul intimidării, iar un altul l-a luat de cealaltă mână şi l-a amenințat că dacă nu îi achită suma de 7.500 lei îi va scoate dinții cu patentul. În final, victima a cedat amenințărilor și le-a dat suma de bani cerută.

Inculpaţii se deplasează pe teritoriul ţării şi abordează proprietari de locuințe vulnerabili, cărora le propun să le înlocuiască jgheaburile acoperişului pentru un preţ derizoriu, de câteva sute de lei. În cazul în care persoanele vătămate acceptă, inculpații se apucă imediat să demonteze jgheaburile, iar apoi solicită persoanelor vătămate pentru lucrările efectuate o sumă mult mai mare, de câteva mii de lei (6.000 - 8.000 lei), spunându-le că suma comunicată iniţial era pentru un metru liniar de jgheab. Când persoanele vătămate le comunică faptul că nu sunt de acord să plătească suma majorată, devin agresivi, le ameninţă cu acte de violenţă, sau chiar devin violenţi fizic”, susțin procurorii din Alba Iulia.

Pedepse cu suspendare

Deși s-a constatat că faptele comise de inculpaţi prezintă un grad ridicat de pericol social faţă de modul de acţiune al acestora, aceștia fiind cercetați în alte dosare penru fapte similare, instanța a decis să aplice pedepse cu suspendare.

Aplicarea unei pedepse cu închisoarea cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei reprezintă un avertisment necesar şi totodată suficient de puternic pentru îndreptarea comportamentului social al inculpaţilor, aceştia putând fi reintegraţi social şi fără izolare în regim de detenţie, această modalitate de executare fiind justificată în raport de datele concrete ale cauzei”, se mai precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Astfel, Gabor Ludovic și Otvos Ioan au primit doi ani de închisoare, iar Gabor Gabor şi Gabor Csaba au fost condamnați la un an și nouă luni, toate pedepsele fiind suspendate pe un termen de trei ani.

Cei patru bărbați au fost obligați, de asemenea, să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Hotărârea recentă a Judecătoriei Alba Iulia a rămas definitivă, nefiind contestată nici de către procuror.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite