Alba: Kolozsvari Csaba a oferit lumii primele informaţii cu dezastrul de la Ocna Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kolozsvari Csaba a crescut în Ocna Mureş, dar locuieşte în Arad, de unde îşi ajută oamenii din oraşul natal să comunice prin internet.

Profil:
Născut: 31 iulie 1976, Ocna Mureş
Familie: căsătorit, doi copii
Studii: Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii de Vest, Timişoara

Născut şi crescut la Ocna Mureş, Kolozsvari Csaba s-a stabilit în 2002 la Arad unde s-a căsătorit cu prietena lui din copilărie, tot din Ocna Mureş. Este cel care a făcut publice primele ştiri şi fotografii, prin intermediul site-ului Ocna Mureş Online, cu alunecările de teren de la Ocna Mureş.

Şi-a început cariera ca şi reprezentant vânzări la o companie de telefonie mobilă, unde după un an a ajuns şef de magazin. Din 2005 s-a angajat ca şi director tehnic la o firmă de producţie sisteme de securitate. „După doi ani am renunţat la acest post şi am devenit inginer tehnician sisteme de alarmă. Am stat apoi acasă în concediu de creştere a copilului şi m-am dedicat unei mai vechi pasiuni din facultate, webdesignul“, a spus Kolozsvari Csaba.

Primele ştiri şi fotografii cu surparea din oraş

Deşi este stabilit de 5 ani în Arad nu şi-a uitat originile. În 2007 a realizat Ocna Mureş Online, un site al oraşului în care s-a născut. „La început era un forum al oraşului, dar mi-am dat seama ulterior că ar fi util ca un site de ştiri, ce prezintă oraşul aşa cum este el în zilele noastre. Un loc unde comunitatea să poată să discute, unde ocnamureşenii să se regăsească pentru că mulţi au rupt relaţii de prietenie nevoiţi fiind sa plece în alte ţari la muncă“, a completat Csaba.

Munca acestuia s-a dovedit cu adevărat utilă în 22 decembrie 2010 când locuitori din Ocna Mureş au postat pe site primele ştiri şi fotografii cu dezastrul din oraş.

„În scurt timp am fost sunat de la ziare centrale şi posturi de televiziune, care au cerut permisunea de a prelua informaţii de pe site. Le-am oferit la toţi această posibilitate pentru că ţara întreagă trebuia să ştie ce se întâmplă în oraşul nostru“, a precizat informaticianul.

Profesori şi şomeri, reporteri pentru site

Ştirile sunt postate de oameni simpli din Ocna Mureş. „Informaţiile le primesc de la oamenii din oraşul Ocna Mureş. Fără ei site-ul ar fi gol. Sunt profesori, elevi, şomeri, oameni din toate categoriile sociale care interacţionează în acest fel între ei şi cu prieteni şi oameni din toată lumea“, a completat Kolozsvari Csaba.

Munca acestuia este voluntară. „O fac în primul rand pentru că e oraşul meu. O fac acum mai ales că văd că oamenii de acolo au nevoie de aşa ceva. Dar din păcate mă apropii de momentul în care am să declar ca sunt depaşit de situaţie. Este urmărit în proporţie mai mare de cei plecaţi peste hotare. Tot ei s-au mobilizat pentru a dona bani ca să mearga mai departe, dar nu este corect din punctul meu de vedere. Problema banilor este peste tot una sensibilă“, a mai afirmat Csaba.

Ce planuri ai de viitor?
K.C.: „2010 a fost un an greu. Obositor. Vreau să mă dedic mai mult familiei şi să aleg pe viitor ce fac: ori dezvolt firma mea ori rămân un angajat mai departe. Amândouă alternativele sunt dificile.“

Cum poate fi administrat site-ul din Arad?
K.C.: „Când am facut site-ul nu m-am gândit ca voi fi şi jurnalist. E o mare responsabilitate şi ştiu că nu mai trebuie lucrat în acest mod, dar până găsim o soluţie mergem aşa. Sincer nu ştiu care poate fi soluţia, dar e păcat ca Ocna Mureş Online să nu treacă la un alt nivel, acela de profesionalism. Asta se face doar prin munca mai multor oameni. Eu visez ca într-o buna zi sa fim mai mulţi care muncesc constant. Dar pentru asta trebuie bani. Iar la cum arată economia oraşului nu prea văd de unde să obţinem bani.“

Ce îi place: „Îmi place să comunic cu oamenii, să fiu o fire sociabilă. Îmi place să preiau idei de la cei de la care am ceva de învăţat. Îmi place să mă implic în lucruri despre care ştiu că ajută pe cineva.“

Ce nu-i place: „Nu îmi place făţărnicia, duplicitatea, mârşăvia, oamenii cu două feţe. Urăsc minciuna şi persoanele care lansează acuzaţii fără acoperire. Dispreţuiesc, totodată, lipsa de respect faţă de cei din jur”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite