Alba Iulia: Ziduri din perioada romană descoperite în timpul lucrărilor din Cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descoperirile sunt cercetate de arheologi, dar nu vor fi conservate. Lucrările se desfăşoară în ritm alert pentru a fi gata până la congresul internaţional de turism rural, organizat la Alba Iulia în 2-3 mai 2011. Săpăturile de pe strada Mihai Viteazul din Cetate, determinate de proiectul de modernizare a zonei, au scos deja la suprafaţă vestigii arheologice. Este vorba de ziduri din perioada romană.

În imediata apropierea a Porţii a III-a au fost descoperite ziduri din perioada romană. În zona actuală a Cetăţii a fost Castrul Roman, fost centru important al stăpânirii romane în Dacia.

Poarta sudică a Castrului a fost restaurată cu fonduri guvernamentale şi se află la aproximativ 300 de metri de zidurile descoperite pe strada Mihai Viteazul, în incinta obiectivului turistic Traseul Celor Trei Fortificaţii.

Avizat fără supraveghere arheologică

Proiectul de modernizare a străzilor din Cetate nu prevede conservarea vestigiilor descoperite pe străzi. „Proiectul pe străzi a fost avizat de Ministerul Culturii fără obligaţia de a fi supravegheat arheologic. Noi am insistat pentru a fi prezenţi pe şantier. Zidurile de lângă Poarta III-a poate fi conservat în viitoarea structură a străzii“, a spus Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Unirii.

Cercetările sunt realizate de specialiştii muzeului şi de cei ai Institutului de Arheologie din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“. Un alt zid de construcţie romană a fost scos la iveală pe aceeaşi stradă în imediata apropiere a Parcului Custozza. Săpăturile se desfăşoară cu mare rapiditate, lucru care îngreunează activitatea arheologilor.

Străzile Mihai Viteazul (500 metri) şi Militari (200 metri) trebuie finalizate până la sfârşitul lunii martie 2011. „La începutul lunii mai au loc zilele oraşului iar în perioada 2 - 3 mai organizăm la Alba Iulia congresul internaţional de turism rural“, a spus primarul Mircea Hava. La acest congres ar urma să fie prezenţi invitaţi din mai multe ţări europene, iar din România este invitat, printre alţii, ministerul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea. Congresul se va desfăşura în incinta Hotelului Medieval, iar accesul se poate realiza doar pe cele două străzi menţionate.

Enigma Parcului Custozza

„Pe străzi nu vor exista descoperiri spectaculoase pentru că se revine la nivelul de călcare din secolul XVIII. Străzile sunt aceleaşi ca şi acum şi 300 de ani“, a afirmat Gabriel Rustoiu.

Istoricii şi arheologii au, însă, o altă poziţie atunci când se discută despre zona Parcului Custozza. „Am solicitat realizarea unor săpături până la 3 metri pentru a cerceta vestigiile romane de aici“, a completat directorul Muzeului Unirii. Acest lucru depinde, însă, de varianta finală aleasă de autorităţi pentru parc. În cursul acestei săptămâni va avea loc o întâlnire între reprezentanţii primăriei şi ai celor care se opun dispariţiei parcului şi transformării zonei într-o piaţă pavată.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite