Alba Iulia: Toma Coconea vrea să devină campion mondial la zbor cu parapanta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toma Coconea este pasionat de aventură. Practică de 20 de ani zborul cu parapanta.Sportivul de performanţă este singurul român ce va fi prezent la cea mai puternică competiţie de zbor cu parapanta, alergare şi alpinism din lume, X-Alps.

image

În 2007, Toma Coconea a obţinut titlul de vicecampion mondial la cel mai puternic concurs din domeniu, Red Bul X-Alps. Este singurul sportiv care a participat la toate cele cinci ediţii ale competiţiei. Se pregăteşte acum pentru concursul X-Alps 2011, care va începe în 17 iulie şi pe care vrea să îl câştige. Pentru aceasta se antrenează o mare parte din timp la Rimetea, în Munţii Trascăului. A ales această zonă pentru că este propice pentru pregătirea participării la concursul de alergare, alpinism şi parapantă.

image

„Este o zonă foarte bună de zbor. Un microclimat deosebit care îmi oferă posibilitatea să alerg, să fac alpinism şi să zbor pe distanţe lungi“, a spus Toma Coconea. O zi de antrenament înseamnă alergare timp de ore întregi, apoi un zbor care poate atinge şi 100 de kilometri şi întoarcerea la „bază“. „Am zburat de exemplu de la Rimetea, până la Huedin în judeţul Cluj sau la Zlatna. După aterizare m-am întors pe jos, înapoi, noaptea folosind trasee marcate şi scurtături“, a spus sportivul. Echipamentul are o greutate de 15 kilograme şi cuprinde, pe lângă parapantă, paraşuta de rezervă şi instrumentele de orientare.

Pilot, salvamontist, instructor


Toma Coconea mai este şi pilot de planor, pilot de avion, salvamontist, instructor de schi şi de zbor cu parapanta şi paraşuta. „Îmi plac sporturile de aventură. Învăţ pe oricine doreşte să practice aceste sporturi, atunci când sunt solicitat. Am organizat sesiuni de instruire pentru grupuri de persoane la Alba Iulia şi la Sebeş“, a completat parapantistul. Competiţia X-Alpes, pentru care se pregăteşte acum, va dura între 10 zile şi două săptămâni şi va avea ca puncte de plecare, respectiv sosire, oraşele Salzburg din Austria şi Monaco.

image

Sportivul va alerga, va urca munţi şi va încerca să zboare cât mai mult cu putinţă. Competiţia va putea fi urmărită, în direct, pe Internet, prin Google Earth. 32 de competitori se vor lupta pentru titlul de campion mondial. Vor trece prin Austria, Italia, Elveţia şi Franţa, pe o distanţă totală de 864 de kilometri. Fiecare concurent poate beneficia de suportul unui însoţitor, care îl va ajuta cu mâncarea, echipament de rezervă şi informaţii.

Tânărul a participat în 2010 la competiţii de zbor cu parapanta în Austria şi Italia, iar în 2009 a câştigat un concurs similar desfăşurat la Rimetea. A ajuns pe unii dintre cei mai înalţi munţi din lume, cum ar fi Kilimanjaro (5.891 metri) în Africa. De asemenea, a obţinut un record în domeniul zborului, de 167 kilometri în Valea Keryo din Kenya.



Care sunt cele mai bune si cele mai rele amintiri legate de sport?

T.C.: „Cele mai bune sunt traversarea Alpilor în 2003, 2005, 2007 şi 2009. Cea mai rea amintire este din 1999, când în urma unui accident un grup de medici au vrut sa-mi amputeze un picior. Am scapat fugind din spital“.

image

Ce te incită cel mai mult la aceste evenimente?
T.C.: „Dificultatea competiţiei ca aspect fizic şi participanţii tot mai puternici. Faptul că pentru a câştiga trebuie să zbor cât mai mult şi să fiu mai bine pregătit în folosirea echipamentelor de navigaţie“.

Ce-i place: Îmi place aventura şi sporturile care implică acest lucru. Sunt un montaniard. Îmi place tot ceea ce este legat de natură, motiv pentru care îmi petrec foarte mult timp afară şi, în special, pe munte.

Ce nu-i place: „Nu îmi plac regulile absurde, care au repercursiuni negative. Nu îmi place acţiunea negativă a oamenilor asupra mediului înconjurător. Mă întristează că oamenii din ţara noastră nu mai pot vedea şi lucrurile furmoase din cauza grijilor.
 
Născut: 05.05.1976
Educaţie: Studii medii
Experienţă. Parapantist şi salvamontist
Familie: Necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite