Alba Iulia a primit titulatura de Oraș Regal. În urmă cu 100 de ani, aici s-au încoronat Regii Ferdinand și Maria

0
Publicat:

Municipiul Alba Iulia a primit din partea Casei Regale a României titulatura de Oraș Regal. Titlul a fost acordat de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.

Titlul a fost primit de primarul Gabriel Pleșa FOTO Primăria Alba Iulia
Titlul a fost primit de primarul Gabriel Pleșa FOTO Primăria Alba Iulia

Evenimentul a avut loc marți, 25 octombrie, în ziua în care ziua în care s-au împlinit 101 ani de la nașterea Regelui Mihai I, ultimul Rege al României. De asemenea, evenimentul a avut loc la 10 zile de la sărbătorirea la Alba Iulia a Centenarului Încoronării. Titlul a fost primit de primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

După o sută de ani și 10 zile de la Încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, ca Suverani ai României Mari, orașului nostru i-a fost conferit astăzi, de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, titulatura de Oraș Regal! Ieri, 25 octombrie, ziua în care s-au împlinit 101 ani de la nașterea Regelui Mihai I, ultimul Rege al României!

Am fost Oraș Regal încă de atunci, de la Serbările Încoronării, acum Centenare! Ne-am simțit Oraș Regal ori de câte ori sărbătorile naționale aduceau Trenul Regal la Alba Iulia, și cu el pe regina mamă Elena, pe principele Nicolae și pe principesa Ileana. Iar de departe, cea mai distinsă reprezentantă a Casei Regale la serbări a fost Regina Maria”, a transmis primarul Gabriel Pleșa.

Ceremonia de la București FOTO Primăria Alba Iulia
Ceremonia de la București FOTO Primăria Alba Iulia

Acesta mai susține că Alba Iulia a fost Oraș Regal pentru Marele Voievod de Alba Iulia, Principele Mihai al României, atunci când a primit acest titlu, în 1930, dar și atunci când s-a întors la Alba Iulia, după `89, însoțit de Regina Ana, pentru a participa la împlinirea a 75 de ani de la încoronarea bunicilor săi.

Iar în decembrie 2007 ultimul Rege al României a venit din nou la Alba Iulia, unde, în Sala Unirii, i s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al orașului”, a completat reprezentantul administrației locale.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite