ALBA Directorul Moldomin condamnat la închisoare cu executare în dosarul judecătorului Cătălin Şerban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un inculpat din dosarul de corupţie al fostului vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, Nicolae Cătălin Şerban, a fost condamnat la închisoare cu executare. Iacob Chişărău a recunoscut faptele reţinute în rechizitoriu de procurori.

Iacob Chişărău, directorul companiei miniere Moldomin Moldova Nouă, a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă. După ce a recunoscut faptele, instanţa a decis disjungerea cauzei cu privire la acest inculpat şi pronunţarea unei sentinţe în data de 28 iunie.

„Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea inculpatului Chişărău Iacob pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, la pedeapsa de 3 ani închisoare iar pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă. În urma contopirii pedepselor stabilite Curtea de Apel Alba Iulia aplică inculpatului Chişărău Iacob pedeapsa cea mai grea de 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare“, a spus Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.

Judecătorii au mai interzis inculpatului (pe perioada executării pedepsei) exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi  dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Iacob Chişărău, a fost, potrivit procurorilor intermediarul mitei de zeci de mii de euro către judecătorul Cătălin Şerban. Pentru continuarea judecăţii în cazul celorlalţi inculpaţi instanţa a stabilit un nou termen în 27 iulie. Fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara a fost trimis în judecată, pentru trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Mită pentru judecător

Mai sunt judecaţi la Alba Iulia, Adrian Dan Rus - reprezentantul în România al companiei Mineco, care a câştigat licitaţia pentru cumpărarea Moldomin, Ioan-Marian Mihăilă - preşedintele Senatului Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, şi Mihaela Ramona Şerban, soţia judecătorului.

image

Magistratul Cătălin Şerban este în arest preventiv

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în lunile februarie-martie 2012, judecătorul a pretins de la doi cetăţeni sârbi, prin intermediul lui Chişărău şi Rus, 60.000 de euro. În 14 martie, a primit 50.000 de euro, cu ajutorul inculpaţilor Mihăilă, Chişărău şi al soţiei sale, notar în Timişoara. Fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel a lăsat să se înţeleagă că avea influenţă asupra magistraţilor ce trebuiau să soluţioneze două dosare aflate în faza de recurs la Curtea de Apel.

Un dosar avea ca obiect cererea de înlocuire a unui lichidator judiciar cu altul, în cazul procedurii de insolvenţă de la Moldomin, iar al doilea avea ca obiect o cerere de sistare a oricăror modalităţi de vânzare a bunurilor SC Moldomin SA şi suspendarea procedurilor de valorificare a acestora.

Chişărău, condamdat la închisoare cu executare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite