ALBA Condamnaţi la închisoare după ce au vrut să cumpere un prosop cu bani falşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi bărbaţi au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia la pedepse cu închisoarea pentru falsificare de monedă. Sentinţa definitivă şi irevocabilă a fost pronunţată luni, 12 martie 2012.

Iulius Francisc a primit pedeapsa de cinci de închisoare cu executare, în timp ce Vişan Grancea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de cinci ani. O femeie (Olga Gonghi Iacob) care a fost implicată în plasarea de bani falşi a fost achitată de instanţa de judecată.

Iulius Francisc a primit pentru faptele din acest dosar trei ani de închisoare, dar judecătorul a dispus revocarea unei alte pedepse de doi ani primită de acesta în anul 2006, astfel încât, în final, acesta va executa cinci ani după gratii.

18 bancnote falsificate

Infracţiunile care au făcut obiectul acestui dosar au avul loc în anul 2008. Cei trei au cumpărat cu bani falşi produse din magazine aflate în Sibiu şi Alba. În Sibiu au „plasat“ două bacnote de 100 de lei falşi la Mc Donalds, faptă pentru care au fost, în final, achitaţi de judecător.

Alte „plasări“ de bancnote falsificate au avut loc în magazine din Zlatna, Blaj şi Ocna Mureş. Au fost prinşi în 8 septembrie 2008, după ce Iulius Francisc şi Olga Iacob au încercat să cumpere un prosop la Zlatna cu 100 de lei falşi. Vânzătoarea şi-a dat seama că banii nu sunt buni şi a alertat un echipaj de poliţie. Oamenii legii i-au urmărit şi i-au prins pe o stradă din oraş unde a fost identificat şi Vişan Grancea, care avea rolul de şofer. În maşină au mai fost descoperite şase bancnote falsificate de 100 de lei. În total oamenii legii au depistat 18 bancnote falsificate

Filmul „plasării“ de la Zlatna

După intrarea în magazin inculpaţii  Iulius Francisc şi Iacon Olga Gonghi au solicitat vânzătoarei un prosop despre care şi-au manifestat intenţia de a-l cumpăra. Astfel au predat vânzătoarei o bancnotă din cupiura 100 lei contrafăcută. Întrucât, anterior prezenţei inculpaţilor în magazin, respectiv în aceeaşi zi, dar în jurul dimineţii,  vânzătoarea a mai primit de la o persoană necunoscută, de gen masculin, alta decât inculpaţii, o bancnotă din aceeaşi cupiură, despre care a constatat ulterior că este falsificată, aceasta a verificat cu atenţie banii şi constatând aceleaşi caracteristici ca şi la prima bancnotă, le-a spus inculpaitlor că bancnota este falsă, condiţii în care inculpatul Iulius  Francisc a solicitat restituirea bancnotei.

Vânzătoarea a refuzat restituirea banilor şi a încercat să anunte telefonic organele de poliţie, moment în care, inculpaţii au părăsit în grabă magazinul. Ieşind după aceştia, vânzătoarea a anunţat organele de poliţie aflate în zonă, care au urmărit inculpaţii. În timp ce inculpaţii fugeau, fiind urmăriţi de organele de politie şi somaţi să se oprească, au aruncat mai multe bancnote, care ulterior au fost ridicate de politie, constatându-se că era vorba de 6 bancnote din cupiura de 100 lei şi 2 bancnote de 5 lei.

Inculpaţii au fost reperaţi de organele de poliţie pe str. 1 Mai din Zlatna, iar în zonă l-au găsit şi pe inculpatul Grancea Vişan, care se afla în apropierea autoturismului cu care cei trei s-au deplasat în oraşul Zlatna. Cu ocazia controlului autoturismului, s-a constatat că în buzunarul husei scaunului şoferului, situat în partea din spate se marfă încă 6 bancnote falsificate  din cupiura de 100 lei, toate având aceeaşi serie. Poliţiştii au mai depistat bancnote false de 100 de lei la două magazine din Ocna Mureş, la un alt magazin din Zlatna şi la unul din Blaj.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite