Accident mortal cu un șofer de 80 de ani, viteză peste limită și un pieton neglijent. Pedeapsa finală din justiție

0
Publicat:

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat hotărârea definitivă într-un dosar de ucidere din culpă ce a avut loc pe raza orașului Câmpeni, județul Alba, în urmă cu aproape trei ani. Șoferul vinovat avea 80 de ani.

Accidentul mortal a avut loc seara FOTO Adevărul
Accidentul mortal a avut loc seara FOTO Adevărul

Șoferul vinovat, un bărbat care avea 80 de ani la data faptei, a fost condamnat la 1 an și 9 luni de închisoare, iar o firmă de asigurare a fost obligată la plata de daune materiale și morale.

Șoferul (Nicodim C.) a accidentat mortal un bărbat care se deplasa pe marginea drumului. Din raportul de expertiză reiese că bărbatul de 80 de ani, ar fi fost orbit de farurile unei mașini care se deplasa din sens opus, iar victima nu ar fi mers pe marginea drumului.

„În data de 12 noiembrie 2020, în jurul orelor 05:17, în condiții de noapte, autoturismul, condus de inculpat se deplasează pe DN 75 pe raza localității Câmpeni, din direcția Câmpeni-Bistra, ajungând în zona kilometrul 78.

În același timp, pe acostamentul din partea dreaptă a direcției sale de mers se afla staționat microbuzul marca Ford Tranzit din care au coborât două persoane care au plecat spre parcarea magazinului Peny aflată la aproximativ 200 metri, trecând pe lângă o trecere de pietoni.

Cei doi pietoni s-au deplasat pe partea dreaptă a drumului, unul lângă celălalt. După ce pietonii parcurg aproximativ 80 metri, din fața lor din direcția Bistra-Câmpeni se deplasa autotractorul marca Volvo.

În același timp, în același loc ajunge și autoturismul condus de inculpat, care, deranjat de farurile autovehiculului ce se deplasa din sens invers, nu-i observă pe cei doi pietoni, astfel că nu păstrează o distanță laterală față de aceștia și-l lovește cu partea dreaptă a autoturismului pe unul dintre pietoni pe care-l proiectează pe acostament.

În urma impactului cu autoturismul, victima suferă multiple traumatisme în urma cărora decedează”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Viteză mai mare decât cea legală

Șoferul se deplasa cu o viteză de 72 de kilometri la oră, într-o zonă în care viteza maximă admisă era de 50 de kilometri la oră. Expertul a concluzionat că accidental putea fi evitat, dacă șoferul conducea autoturismul cu viteza legală, iar, în momentul în care a observat că din sens opus se deplasa un alt autovehicul, drumul fiind în aliniament, reducea viteza astfel încât să-l poată opri în condiții de siguranță.

De asemenea, victima putea evita producerea accidentului dacă, în momentul în care a ajuns în dreptul trecerii de pietoni, traversa drumul și ulterior se deplasa pe partea stângă a drumului, pe trotuar sau acostament. În aceste condiții, s-a reținut o vinovăție de 50%, atât în cazul șoferului, cât și a victimei.

Curtea de Apel Alba Iulia a modificat, prin hotărârea din 4 august 2023, doar cuantumul daunelor. Astfel, una dintre părțile civile va primi daune materiale de 750 de lei și daune morale de 60.000 de lei. Aceasta va primi și o rentă viageră lunară de 591 de lei.

Alte patru părți civile, rude ale victimei, vor primi despăgubiri civile de câte 750 de lei, precum și daune morale de 50.000 de lei fiecare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite