VOT FINAL: Ce amenzi rişti să primeşti dacă îţi deranjezi vecinii cu zgomot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine Arhivă
Imagine Arhivă

Pentru cei care-şi deranjează constant vecinii, în timpul orelor de linişte sau chiar în afara lor, precum şi pentru petrecerile private care devin prea gălăgioase, deputaţii au adoptat miercuri un proiect legislativ cu sancţiuni contravenţionale mai aspre, scrie avocatnet.ro

Repetarea anumitor contravenţii într-un interval de 24 de ore de la constatarea de către poliţie a primei fapte va duce la amenzi mai mari pentru făptuitori şi chiar la obligarea efectuării de muncă în folosul comunităţii, prevede proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, adoptat miercuri în Parlament şi trimis la promulgare, la şeful statului, potrivit avocatnet.ro.

Modificările cuprinse în proiect vor intra în vigoare abia după ce apar în Monitorul Oficial.

Ce amenzi prevede proiectul

Tulburarea liniştii locatarilor în intervalele de linişte stabilite de lege e amendată cu sume între 500 şi 1.500 de lei, conform Legii nr. 61/1991, dar dacă poliţistul e chemat şi constată iar aceleaşi fapte pe care le-a constatat/sancţionat în ultimele 24 de ore, atunci va putea aplica amenzi de la 2.000 la 3.000 de lei sau să oblige contravenientul să presteze între 70 şi 120 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

"(...) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora" este fapta sancţionată în Legea nr. 61/1991 şi care va putea fi mai aspru sancţionată.

Mai departe, în aceeaşi lege se prevede o amendă între 200 şi 1.000 de lei pentru "tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă". După ce proiectul de lege menţionat va intra în vigoare, repetarea acestei fapte în 24 de ore va putea atrage amenzi între 500 şi 1.500 de lei sau obligarea la 50-100 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Şi petrecerile private gălăgioase, pentru care se pot da acum amenzi între 500 şi 1.500 de lei, sunt vizate de acest proiect de lege. În primul rând, amenda dată în primă fază va fi mult mai mare, deputaţii adoptând o amendă între 2.000 şi 3.000 de lei pentru petrecerile gălăgioase. Mai departe, dacă poliţistul vine iar în termen de 24 de ore şi constată că contravenientul a persistă în a-şi deranja vecinii, va putea da o amendă între 3.000 şi 6.000 de lei sau obliga la prestarea de muncă în folosul comunităţii între 100 şi 150 de ore.

"(...) organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban" este, mai exact, descrierea faptei ce va fi mai aspru amendată în Legea nr. 61/1991.

În fine, ca motivare adusă creşterii amenzilor, în Parlament s-a punctat faptul că românii acuză adesea că amenzile existente acum în lege sunt ignorate de vecinii gălăgioşi şi de petrecăreţi. Prin urmare, s-a motivat, e necesară aplicarea unor amenzi repetate şi mai mari decât cele iniţiale, care să descurajeze contravenienţii. E important de reţinut însă că şi aceste amenzi vor putea fi plătite la jumătate, în 15 zile.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite