VIDEO Mircea Miclea a vorbit despre educaţie la videochat: "Nu e o maturitate politică să se treacă dincolo de interesele de partid"

0
0
Fostul ministru Mircea Miclea şi jurnalistul Eugen Chelemen
Fostul ministru Mircea Miclea şi jurnalistul Eugen Chelemen

Fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, în prezent preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Educaţie, a fost miercuri la videochatul adevarul.ro, unde a discutat cu jurnalistul Eugen Chelemen despre blocajul Legii Educaţiei.

Mircea Miclea: O parte din situatia actuala in care se afla Legea Educatiei a fost datorat si lipsei de dialog din partea opozitiei, care nu au mers la Cotroceni, de aceea reactia Guvernului a fost asumarea raspunsului din moment ce nu doriti sa discutam despre deblocarea Legii Educatiei.

Eugen Chelemen: Nu e un demers periculos procedura respinsa de Curtea Constitutionala?

Cea mai buna alternativa este clar adoptarea legii in Parlamentar dar, unu, legea e blocata din mai la comisia de la invatamant de la Senat. Si doi, opozitia nu a venit la negocieri, va reamintesc.

Legea ramane in continuare din mai la Senat. Opozitia daca ar fi vrut sa deblocheze legea avea timp toata vara, venea la consultari.

Sunt intru totul pentru dezbaterea legii. Eu chiar am contribuit la Pactul National pentru Educatie. Am constatat ca dupa ce l-au semnat, partidele au inceput sa nu mai accepte prevederile din Pact.

Prin urmare, nu cred ca este o maturitate politica sa se treaca dincolo de interesele de partid pentru deblocarea legii educatiei.

De ce e blocat Proiectul Educatiei?

Una dintre nemultumirile PSD si PNL se refera la incompatibilitatea din functia de rector si o functie inalta in partid.

Altul este concursul pentru profesor din scoala: sindicatele vor la nivel national, in timp ce legea spune ca scoala angajeaza ea pe cine vrea.

Despre prezenţa părinţilor în Consilile de Administratie ale şcolilor:

Se vor implica părinţii la conducerea şcolii, daca le va păsa Comitetele de parinti din clase se pot intalni sa aleaga cine ii reprezinta in Consiliul de Administrate, se poate face un criteriu pe baza carora se aleg acesti reprezentanti,  acest lucru nu e in lege dar se poate face printr-o metodologie secundară.

Astfel, dacă în şcoală vor intra unul sau doi profesori care sunt oamenii primarului, şi nu se descurcă, după patru ani e vor primi votul de blamdin partea Consiliului de Administraţie.

Plus, faptul ca directorul scolii sa fie ales de CA al scolii reduce riscul de se ajunge la astfel de situatii. Acum sunt alesi politic directorii.

Despre banii pentru reforma Educatiei:

Certitudini nu sunt. Dar speranta da. Si speranşa este că bugetele viitoare vor fi analizate de Uniunea Europeana si anumite standarde europene vor trebui implementate in Romania.

Guvernul trebuie sa ia un angajament ferm, ca Educatie e prioritate si in timp de criza si sa aloce bugetul Educatiei.

Eugen Chelemen: E un articol de lege care m-a uimit: cadrele didactice vor fi platitite si evaluate SI in functie de performanta. De ce acel SI?

Nu stiu de ce este acest si. Dar pot sa va spun ca salarizarea se face si in functie de vechime si in functie de gradul didactic.

Nici eu nu cred ca vechimea este un criteriu de alocare a banilor. Dar asa e in lege. Eu am sustinut acest lucru, sa eliminam aceasta prevedere, de exemplu la nivel de invatamant superior sa se faca accesul si la 30 de ani daca esti competent.

Dar a fost o opozitie masiva din partea corpului profesoral.

Chelemen: In Legea Educatiei sunt prevazute evaluari sumative ale profesorilor, adica la anumite clase. Eu cred ca era nevoie si de evaluarea continua, care e de multa ori mai importanta decat cea sumativa: poate ca la sfarsitul clasei a 6-a un elev a obtinut o nota, dar ideea e sa vezi cu ce a progresat el.

Aveti dreptate in sensul ca e un singur paragraf de lege care se refera la aceasta evaluare. Facem evaluarea la clasa a doua pentru ca atunci se inchide un ciclu curicular: scris, citit, numarat.

Functia acelor cicluri succesive sunt indentificare ciclurilor succesive pe care profesorul trebuie sa le ia in seama.

Cum se va face evaluarea elevilor?

La finalul celor 10 clase se face o evaluare nationala. Probele de examen sun transcuriculare, adica se da un singur examen pentru limba romana si limbile straine, un singur examen pentru matematica, fizica, chimie, etc. Pe baza acestor rezultate vei avea o evaluare a competenţelor.

Pe urma e de discutat. Eu sunt pe ideea sa nu se finalizeze aceste examene pe varianta ADMIS/RESPINS, ci pe un punctaj. Nimeni sa nu fie picat sau admis, ci sa fie un punctaj pe baza caruia sa se vada la ce nivel esti.

Mai există în vreo ţară din Uniunea Europeană liceu doar de 2 clase?

Doar Ungaria şi Olanda mai au sistemul nostru de 12 clase.

Urmăriți aici înregistrarea discuției

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite