Valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate emise până la 31 decembrie 2014, prelungită

0
0
card sanatate

Guvernul a decos ca valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate emise până la 31 decembrie 2014 să fie prelungită cu 7 ani.

ÔÇŁGuvernul a aprobat o Hot─âr├óre care prevede c─â, ├«ncep├ónd cu luna iulie 2020, se genereaz─â ┼či se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile na┼úionale de asigur─âri de s─ân─âtate emise p├ón─â la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului. Aceast─â reglementare vine ├«n contextul ├«n care valabilitatea certificatelor inscrip┼úionate pe┬á cardurile na┼úionale de asigur─âri de s─ân─âtate ar fi expirat ├«n anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri,┬á urm├ónd ca ├«n anul 2021 s─â expire alte 10 milioane de carduriÔÇŁ, anun┼ú─â vineri Casa Na┼úional─â a Asigur─ârilor de S─ân─âtate.

ÔÇ×Solu┼úia de prelungire a certificatelor inscrip┼úionate pe cardurile na┼úionale va face economii substan┼úiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite ├«n perioada dificil─â pe care o travers─âm, ├«n care exist─â o presiune financiar─â suplimentar─â ├«n sistemul de s─ân─âtate determinat─â de pandemieÔÇŁ, a declarat Adela Cojan, pre┼čedintele CNAS.

Costurile acestei soluţii sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, faţă de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate.

Hot─âr├órea aprobat─â de Guvern degreveaz─â bugetul Ministerului S─ân─ât─â┼úii pentru anii 2020 ÔÇô 2021 de cheltuielile de tip─ârire a cardurilor a c─âror valabilitate expir─â ├«n aceast─â perioad─â, precum ┼či bugetul Fondului na┼úional de asigur─âri sociale de s─ân─âtate de cheltuielile aferente distribu┼úiei acestora.

Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face ├«n mod automat. La nivelul aplica┼úiei furnizorului de servicii medicale, ├«n momentul introducerii cardului ├«n cititor, sistemul va detecta certificatul expirat ┼či ├«l va ├«nlocui f─âr─â nicio interven┼úie a furnizorului.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite