VACANTA IN BUCATARIE - Ciorba de perisoare moldoveneasca
0Tara Moldovei este tara manastirilor, a podgoriilor de la Cotnari sau Husi, care ii fac pe moldoveni tot timpul veseli si binevoitori, sau a gospodinelor care invelesc sarmalutele in foi fragede de
Tara Moldovei este tara manastirilor, a podgoriilor de la Cotnari sau Husi, care ii fac pe moldoveni tot timpul veseli si binevoitori, sau a gospodinelor care invelesc sarmalutele in foi fragede de tei, fac parjoale cat "barabula" de mari sau bors moldovenesc, acru de-ti face gura punga. O oala mare de "bors de perisoare", cum il numesc moldovenii, nu se pregateste asa, cu una, cu doua. Trebuie sa stii exact cantitatile ingredientelor care se pun la "galceava pe cuptior". Se taie doua cepe zdravene si se dau prin razatoare 3-4 morcovi, doua radacini de patrunjel si o telina, ia asa, cat un ou, sau oleaca mai mare. Se vara toate acestea intr-o oala in care se pune la incins o ceasca de untdelemn, din ala grosu'. Trebuie neaparat sa ai un ciolan de vita pe undeva prin casa ca trebuie pus si el la calit acolo peste legume, ca sa dea gust. Dupa zece minute, timp in care legumele se inmoaie, se calesc bine si capata iz de ciolan, se adauga apa de fantana. Pana se fierb bine legumele, se pregatesc perisoarele, din amestec de carne de vita macra si de porc. Tot secretul la perisoare este sa adaugi peste carnea tocata doua oua batute bine, oleaca de usturoi si 2 crengute de marar. Iei in mana cate un ghemotoc de carne, il tavalesti prin faina ca sa se lege si-i dai drumul in oala clocotita. Dupa ce ai terminat cu perisoarele, lasi sa fiarba aproximativ trei sferturi de ceas, dupa care adaugi bors proaspat, dupa gust. Doua frunze de leustean si altele de patrunjel deasupra, capac peste oala si gata.