UPDATE Războiul alocaţiilor s-a mutat la Curtea Constituţională. CCR a decis că alocaţiile trebuie dublate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul a votat dublarea alocaţiilor în acest an, Guvernul spune că nu are bani
Parlamentul a votat dublarea alocaţiilor în acest an, Guvernul spune că nu are bani

Curtea Constituţională a respins joi, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea guvernului împotriva legii privind dublarea alocaţiilor elevilor. Astfel, judecătorii au decis că alocaţiile copiilor nu pot fi crescute etapizat, ci trebuie dublate.

UPDATE Plenul Curţii Constituţionale a respins, ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este constituţională, în raport cu criticile formulate, Legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.123/2020 pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

Guvernul decisese, printr-o ordonanţă de urgenţă, majorarea etapizată a alocaţiilor, dar Parlamentul a respins actul normativ, păstrând în vigoare măsura de dublare a acestora, potrivit G4media..

Astfel, ordonanţa de urgenţă care prevede creşterea cu 20%, începând cu 1 august, a alocaţiilor copiilor a fost adoptată de guvern pe 29 iulie. Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.

Cu două săptămâni înainte, pe 15 iulie, Curtea Constituţională a respins, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocaţiilor copiilor, lege adoptată la iniţiativa PSD la finalul anului trecut şi care trebuia să intre în vigoare încă din luna ianuarie 2020, dar a fost amânată prin ordonanţă de urgenţă de Guvernul Orban, care a susţinut că bugetul nu permite o cheltuială suplimentară de şase miliarde de lei, atât cât costă dublarea alocaţiilor de la 150 la 300 de lei pe lună.

Camera Deputaţilor a aprobat pe 18 decembrie 2019, în calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” şi 29 abţineri, propunerea PSD de dublare a alocaţiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună. Deputaţii PNL nu au votat nici ”pentru”, nici ”împotrivă”. Ei şi-au scos cartelele din aparatele de vot.

Ulterior, în ianuarie 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020.

Pe 3 iunie, însă Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de urgenţă 2/2020 cu 209 voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă şi 98 de abţineri, dar guvernul a atacat la CCR actul normativ, unde a pierdut.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite