UPDATE Încă un deces produs de gripă. Va fi declarată epidemie în România? Numărul morţilor a ajuns la 54

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Cu 54 de decese produse de la începutul sezonului gripal, Ministerul Sănătăţii aşteaptă datele de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) pentru a vedea dacă ne aflăm în a treia săptămână endemică şi epidemia de gripă poate fi declarată.

UPDATE 21.30 Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi seară, la Digi24, că nu poate anunţa dacă în România există sau nu epidemie de gripă, deşi are datele centralizate de la direcţiile de sănătate publică din ţară, pentru că acestea sunt trunchiate.

Pentru declararea epidemiei, numărul de cazuri diagnosticate trebuie să fie mai mare decât cel estimat. Sorina Pintea a anunţat deja că dacă va fi declarată epidemie, cursurile nu vor fi suspendate, precizând că dacă numărul de elevi absenţi într-o unitate de învăţământ e de 20% aceasta poate fi închisă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a declarat, marţi dimineaţă, că absenteismul este destul de ridicat în şcolile bucureştene. O situaţie mai specială este la grădiniţe, unde foarte mulţi copii lipsesc. 

„Se face triajul în şcoli. De la Asociaţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti am primit şi ieri (luni, n.red.) o situaţia cu privire la cadrele medicale. Avem trei unităţi de învăţământ unde nu există asistent medical şi medic. Acolo unde există un medic, programul de lucru este parţial, el lucrând şi în alte unităţi de învăţământ. Este clar că triajul nu se poate face zilnic”, a declarat Mariana Manea. 

Aceasta a adăugat că nu se poate face o centralizare a absenţelor, pentru că fiecare şcoală a raportat într-un mod diferit rata absenţelor. „Am constatat că în ziua de luni, cel puţin până în ora 10 dimineaţa, erau destule absenţe”, a completat oficialul.

De la începutul sezonului, numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 54. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite