UPDATE Copiii şi săracii nu vor mai beneficia de consultaţii dentare gratuite. Fondurile, reduse de Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Categoriile defavorizate şi copiii nu vor mai beneficia de consultaţii gratuite la medicul stomatolog până la sfârşitul anului 2013, după ce Ministerul Sănătăţii a redus la aproape un sfert fondurile pentru asistenţa medicală stomatologică.

UPDATE Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că decizia de a reduce fondurile pentru asistenţa medicală stomatologică în 2013, a fost luată de Ministerul Sănătăţii. „Este vorba de o decizie politică, pe care ministrul Sănătăţii şi-o asumă”, se arată într-o informare a CNAS.

„Ministerul Sănătăţii este cel care face politica sanitară în România, iar în acest sens a stabilit reducerea fondurilor la asistenţă medicală stomatologică, cu precizarea că, în 2013, intenţionează să înfiinţeze un program de prevenţie în stomatologie. Decizia de reducere a fondurilor la asistenţa medicală stomatologică în 2013 a fost, aşadar, o decizie politică, pe care ministrul Sănătăţii şi-o asumă", precizează CNAS.

În 2013, conform Legii bugetului de stat, pentru asistenţa medicală stomatologică au fost alocate 13 milioane de lei, faţă de 57,8 milioane lei în anul precedent, a mai precizat sursa citată.

Eugen Nicolăescu a confirmat reducerea fondurilor, precizând însă că se va încerca găsirea unei soluţii la rectificarea bugetară.

„Bugetul este unul limitat, vom încerca să vedem ce putem face la rectificare", a declarat ministrul, care a confirmat şi intenţia legată de un program de prevenţie în stomatologie, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, profesorul Norina Forna, preşedintele Societăţii Române de Reabilitare Orală a declarat pentru adevarul.ro că „s-a uitat stomatologia” şi că „nu este normal să fie tăiat din fondurile alocate asistenţei medicale dentare”.

De altfel, medicul stomatolog, care este şi decan al Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi a precizat că pentru moment, toate cazurile sociale vor fi soluţionate în universitate.


„Având în vedere faptul că nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru «Asistenţa medicală stomatologică - activitate curentă», vă comunicăm imposibilitatea de a încheia acte adiţionale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistenţă. Totodată, vom suspenda procesul de contractare pentru aceast tip de asistenţă pentru anul 2013, până la primirea unor precizări suplimentare din partea CNAS", se arată într-un anunţ al Casei de Asigurări de Sănătate din Municipiul Bucureşti (CASMB).

Printre serviciile care ar trebui decontate se numără şi consultaţiile, tratamentul cariei sau extracţiile dentare.

Potrivit medicilor stomatologi, România este ţara cu cele mai multe persoane cu carii dentare şi în care alocaţiile de la buget pentru aceşti medici sunt cele mai scăzute, respectiv 0,4 la sută din bugetul Sănătăţii. În luna martie bugetul alocat a scăzut la 30 la sută, pentru ca în aprilie să devină zero. În unele judeţe, plafonul alocat stomatologilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, în timp ce alte judeţe primesc 200 de lei.

Pentru copii, vârstnici sau persoane cuprinse în legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau în proporţie de 40 - 60 la sută. De la 1 aprilie, toată lumea va plăti atunci când merge la stomatolog, au mai arătat medicii dentişti.

„Din păcate, numărul celor care solicită tratament dentar scade de la un an la altul, din cauza crizei. Sunt oameni care nici nu mai vin pentru un tratament complet, ci doar cât să-şi potolească durerea”, a declarat Alexandru Brezoescu, directorul executiv la Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologice.

Brezoescu critica faptul că, an de an, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate micşorează plafonul acordat medicilor stomatologi pentru tratamente, astfel că banii se termină „după două proteze”.

În Capitală sunt 3.900 de medici stomatologi, dintre care mai puţin de 10 la sută, respectiv 300, au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Dacă toţi stomatologii ar încheia contract cu CASMB, atunci plafonul alocat fiecărui cabinet ar ajunge, probabil, la doi-trei lei, potrivit medicilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite