UPDATE Cod portocaliu de inundaţii, începând de miercuri seara. Cod galben şi cod portacaliu de ploi şi vijelii în mai multe judeţe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidrologii au emis avertizări cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din cinci judeţe, valabile de miercuri seara până joi la ora 24.00.

UPDATE Potrivit ANM, între orele 14.55 - 16.00, este Cod portocaliu de vreme rea în judeţul Caraş-Severin. Aici se vor semnala averse de ploaie ce vor avea caracter torenţial şi care vor cumula 35 - 40 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot avea caracter de vijelie. 

Între orele 15.25 - 16.30, va fi Cod galben în judeţul Constanţa şi în judeţul Tulcea, unde se vor semnala descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de vânt, intensificări de scurtă durată ale vântului, averse locale ce vor cumula 25 - 30 de litri pe metru pătrat. 

Sunt vizate bazine hidrografice din judeţele Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş Severin şi Gorj. „Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie”, arată hidrologii, potrivit cărora avertizările sunt valabile miercuri de la ora 20.00 până joi la ora 24.00. 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare meteorologică cod galben de instabilitate atmosferică şi ploi în cantităţi însemnate pentru Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, jumătatea de vest a Munteniei şi în zonele de munte, valabilă până vineri dimineaţa.

Cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat

Potrivit ANM, în Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, jumătatea de vest a Munteniei şi în zonele de munte, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină.

Îndeosebi în zona de sud-vest şi în zona montană, cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metrul pătrat şi pe arii restrânse 60 - 80 de litri pe metrul pătrat. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala pe suprafeţe mici, în special pe parcursul zilei de joi, 14 iunie. Atenţionarea ANM este valabilă de miercuri de la ora 14 până vineri dimineaţa, la ora 8.

3.300 de pompieri, mobilizaţi în zonele vizate de avertizări

Autorităţile au mobilizat peste 3.300 de pompieri cu peste 2.200 de mijloace tehnice sunt mobilizaţi în zonele vizate de avertizări de furtuni, a transmis Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). De la ora 14.00, treizeci de judeţe intră sub cod galben de furtuni, cu descărcari electrice, vânt, ploi abundente şi grindină.

IGSU a anunţat, miercuri dimineaţă, că, în contextul emiterii, de către Administraţia Naţională de Meteorologie a atenţionării cod galben pentru instabilitate atmosferică accentuată, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină în Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, jumătatea de vest a Munteniei şi zonele de munte, a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea unor eventuale situaţii de urgenţă.

Astfel, în judeţele aflate sub incidenţa codului de vreme rea s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate produce inundaţii.  

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri