UPDATE Atenţionare Cod portocaliu de ploi torenţiale extinsă pentru mai multe judeţe. Mâine este aşteptat un nou Cod de grindină şi pentru Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O atenţionare de Cod portocaliu de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică a fost emisă, marţi, pentru mai multe judeţe din ţară şi va fi valabilă de miercuri de la ora 12.00 şi până joi seara. De asemenea, în următoarele ore mai mult de jumătate din ţară va fi sub cod galben de ploi. Hidrologii au emis noi avertizări de cod galben şi cod portocaliu de inundaţii valabile pentru mai multe râuri din ţară.

UPDATE Directorul Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), Ioan Sandu, a declarat marţi, în cadrul Comandamentului pentru situaţii de urgenţă că ar putea emite, miercuri, un cod portocaliu şi pentru judeţele Teleorman, Giurgiu şi Ilfov, dar şi pentru municipiul Bucureşti, de vânt puternic şi grindină pe o perioadă de două-trei ore.

„Mâine după-amiază este posibil ca ANM să emită cod portocaliu pentru o perioadă de trei ore pentru Teleorman, Giurgiu şi Ilfov, inclusiv Bucureşti. Probabilitatea ca şi Bucureştiul să intre nu este foarte mare, dar există, să fie vânt foarte puternic, grindină, pentru o perioadă de două-trei ore", a spus Sandu.

UPDATE Avertizarea de Cod galben de inundaţii este valabilă de miercuri seara de la ora 00.00 şi va expira la vineri la ora 18.00. 

Începând cu data de 14 mai 2014 ora 00:00 râurile din bazinele hidrografice: Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), pe Jiu şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj) vor intra sub această avertizare.

Hidrologii au anunţat că începând de miercuri de la ora 9.00 pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj şi Sibiu, pe unii afluenţi ai Mureşului din judeţul Hunedoara, pe Călmăţui şi Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Argeş şi afluenţi (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Călărăşi), Ialomiţa (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), Buzău  (judeţele Covasna, Buzău şi Brăila), Râmnicul Sărat (judeţele Buzău şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea).

Avertizarea de cod portocaliu de inundaţii va intra în vigoare începând cu data de 14 mai 2014 ora 9:00  pe Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui superior (judeţul Dolj), pe Jiu amonte Răcari şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj).

În intervalul 14 mai 2014 ora 14.00 – 15 mai 2014 ora 9:00 va intra în vigoare codul portocaliu pentru versanţi, torenţi, pâraie şi pe râurile mici din zonele de deal şi de munte din judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea.   

În intervalul miercuri, ora 20.00 – joi, ora 22.00 va fi cod portocaliu de inundaţii pe Lotru, Olteţ şi alţi afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe râurile din bazinul superior al Argeşului (judeţul Argeş), în bazinul superior al Vedei (judeţele Olt şi Argeş) şi pe afluenţii săi din judeţul Teleorman, pe Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus (judeţele Argeş şi Teleorman) şi pe Neajlov amonte de S.H. Vadu Lat (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), pe Ialomiţa şi afluenţii săi amonte S.H. Coşereni (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa). 

harta

Cod portocaliu de ploi torenţiale 

În intervalul 14 mai, ora 12.00 – 15 mai, ora 18.00, instabilitatea atmosferică se va manifesta în cea mai mare parte a ţării prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină. În Banat, Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, precum şi în vestul şi sudul Transilvaniei cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat.

Avertizarea de cod portocaliu va intra în vigoare miercuri la ora 12.00 şi va expira joi la ora 2.00. În judeţele Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea ploile vor avea caracter torenţial, iar în intervalul menţionat se vor cumula local peste 60-70 de litri pe metru pătrat.

meteo

De asemenea, o altă avertizare a fost emisă pentru perioada 13 mai, ora 23.00 – 14 mai, ora 12.00. Instabilitatea atmosferică se va accentua în sud-vestul ţării şi în zona deluroasă şi montană din regiunile sudice, unde vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor cumula local 25 de litri pe metru pătrat.

Judeţele afectate de această atenţionare sunt Caraş-Severin, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, dar şi zone din judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

meteo

Au fost emise avertizări de inundaţii

Avertizarea de cod galben de inundaţii va intra în vigoare miercuri la ora 00.00 şi este valabilă pentru râurile din bazinele hidrografice: Timiş superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), pe Jiu şi afluenţii sai (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj).

Începând cu data de miercuri, ora 9.00, vor intra sub această avertizare şi unii  afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj şi Sibiu, pe unii afluenţi ai Mureşului din judeţul Hunedoara, pe Călmăţui şi Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Argeş şi afluenţi (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Călărăşi), Ialomiţa (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa), Buzău  (judeţele Covasna, Buzău şi Brăila), Rm. Sărat (judeţele Buzău şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea).

Avertizarea de cod portocaliu de inundaţii va intra în vigoare miercuri la ora 9.00 şi va fi valabilă pentru râurile Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui superior (judeţul Dolj), pe Jiu amonte Răcari şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj).

Aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate. Creşteri importante de debite cu situarea nivelurilor în jurul cotelor de atenţie se pot produce şi pe alte râuri mici din zonele de deal şi de munte din centrul şi estul ţării.

Ca urmare a avertizărilor emise de meteorologi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti şi Primăria Capitalei vor folosi aproape 40 de panouri publicitare din Capitală pentru a informa cetăţenii cu privire la avertizările emise de meteorologi, dar şi cu recomandările acestora.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

METEO Meteorologii au emis atenţionări de Cod galben de ploi valabile până joi seara. Mai multe râuri sunt sub Cod portocaliu de inundaţii

Două atenţionări de cod galben de ploi au fost emise astăzi de meteorologi. Acestea sunt valabile de marţi seară până joi seara, perioadă în care sunt aşteptate ploi însemnate cantitativ, dar şi răciri ale temperaturilor. Hidrologii au emis o avertizare de portocaliu şi una de cod galben de inundaţii pentru mai multe râuri din patru judeţe din sud-vestul ţării, valabile în perioada 14 mai ora 00.00 – 16 mai ora 18.00.

METEO Prognoza pe două săptămâni. După ploile din următoarele zile, vremea se încălzeşte şi vom avea până la 28 de grade Celsius

Până pe 15 mai temperaturile vor scădea în toată ţară, însă de la sfârşitul acestei săptămâni şi până pe 23 mai vremea se va încălzi în toată ţara, maximele ajungând până la aproape 28 de grade Celsius. Specialiştii anunţă că va mai ploua până pe 15-16 mai, perioadă pentru care au fost emise şi Coduri de precipitaţii abundente, dar după această perioadă cantităţile de precipitaţii fiind slabe.

METEO Cum va fi vremea în următoarele trei luni: în mai va fi capricioasă, însă iunie şi iulie vor fi călduroase şi secetoase

Meteorologii anunţă că în luna mai vom avea parte de o vreme călduroasă şi ploioasă, cu temperaturi apropiate de cele normale. În lunile iunie şi iulie va fi foarte cald, maximele situându-se peste cele normale. De asemenea, cantităţile de precipitaţii care vor cădea în cele două luni de vară prognozate vor fi mici, sub valorile normale ale perioadei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite