UE a votat interzicerea bisfenolului A în ambalajele care intră în contact cu produsele alimentare

0
Publicat:

După ce un studiu recent a indicat faptul că expunerea populației la substanța chimică sintetică bisfenol A (BPA) este cu mult peste nivelurile acceptabile de siguranță pentru sănătate, UE a aprobat miercuri interzicerea folosirii lui în ambalajele care intră în contact cu produsele alimentare.

BPA va fi interzis în ambalajele care au contact direct cu produse alimentare. Foto arhivă
BPA va fi interzis în ambalajele care au contact direct cu produse alimentare. Foto arhivă

Potrivit rezultatelor acestei cercetări, bisfenolul A, care se folosește în toate produsele, de la recipientele din plastic și metal pentru alimente, până la sticlele de apă reutilizabile și conductele de apă potabilă din Europa, prezintă un risc mult mai mare pentru sănătate decât se credea până acum.

În acest context, statele membre UE au aprobat miercuri o propunere a Comisiei de a interzice bisfenolul A (BPA) în materialele care intră în contact cu produsele alimentare (MCA). Aceasta înseamnă că, după o perioadă de eliminare treptată, nu va mai fi permisă utilizarea substanței chimice respective în aceste produse în UE.

Decizia se bazează pe o evaluare științifică efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că BPA a avut „efecte potențial nocive asupra sistemului imunitar”.

Această interdicție se va aplica în principal utilizării BPA în ambalaje care intră în contact direct cu produsele alimentare, cum ar fi materialul de acoperire utilizat la cutiile metalice. Utilizarea BPA în articole de consum precum sticlele din plastic reutilizabile pentru băuturi, răcitoarele de apă sau alte articole de bucătărie va fi de asemenea interzisă, transmite Comisia Europeană.

Interdicția va fi adoptată în mod oficial după o perioadă de control de către Parlamentul European și Consiliu și va intra în vigoare la sfârșitul anului 2024.

În cazurile în care nu există alternative sigure și perioade de tranziție, se vor aplica excepții limitate, dacă acestea nu prezintă un risc pentru consumatori. Acest lucru va permite industriei să se adapteze și să evite eventualele perturbări ale lanțului alimentar. 

Cum dăunează Bisfenolul A sănătății?

BPA este clasificat ca substanță chimică periculoasă în UE din cauza capacității sale de a afecta fertilitatea și de a provoca leziuni oculare grave, reacții alergice ale pielii și iritații respiratorii.

În plus, BPA este un perturbator endocrin care poate perturba funcționarea normală a sistemului hormonal. Acesta poate afecta funcția de reproducere, dezvoltarea glandei mamare, funcția cognitivă și metabolismul.

Studii recente indică şi faptul că BPA poate produce malformaţii congenitale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite