Turneul de realitate virtuală „UE salvează vieţi” se va lansa în Bucureşti pe 27 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turneul de realitate virtuală „UE salvează vieţi” se va lansa în Capitală pe 27 aprilie. Bucureşti este al doilea oraş pe itinerariul turneului care va trece prin şase metropole europene si va oferi o experienţă captivantă despre operaţiunile pe care Uniunea Europeana le desfasoară pentru a răspunde la dezastre naturale sau la catastrofe provocate de om.

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere cum acţionează Uniunea Europeană în caz de criză pentru a proteja şi salva vieţi. Cu ajutorul celei mai avansate tehnologii de realitate virtuală disponibilă, participanţii vor experimenta într-un mod unic operaţiunile de protecţie civilă şi asistenţă umanitară conduse de Uniunea Europeană.

Când dezastrele naturale sau crizele umanitare ameninţă vieţi umane, eficienţa efortului de ajutorare este critică. Mecanismul de protecţie civilă al UE reuneşte resursele şi competenţele celor 28 de state membre ale UE, împreună cu cele ale Islandei, Muntenegrului, Norvegiei, Serbiei, Macedoniei şi Turciei. Când are loc un dezastru, orice ţară din lume poate activa mecanismul, dacă îi sunt depăşite capacităţile la nivel naţional. Ca urmare, UE a putut oferi un răspuns corespunzător în mai multe crize majore din ultimii ani, printre care: ciclonii tropicali Irma şi Maria în Insulele Caraibe (2017), uraganul Matthew în Haiti (2016), conflictul din estul Ucrainei (2015), inundaţiile din Balcanii de Vest (2014) sau epidemia de Ebola din Africa de Vest (2014).

Prin ochelarii VR: O perspectivă memorabilă a realităţii crude şi speranţei

O fabuloasă experienţă educaţională îi aşteaptă pe vizitatorii expoziţiei. Un echipaj de filmare echipat cu camere VR a surprins răspunsul UE la crize umanitare şi dezastre în imagini nemaivăzute filmate la 360 de grade. Publicul va afla mai multe despre cum reuşeşte UE să salveze vieţi şi să protejeze oameni atât în Europa, cât şi în restul lumii.
 

Trei experienţe virtuale sunt prezentate operaţiuni diferite de pe glob


În prima experienţă se oferă o perspectivă a crizei Rohingya, una dintre cele mai grave crize umanitare din lume. Vizitatorii vor avea oportunitatea să urmărească desfăşurarea unui proiect finanţat de UE în principala tabără de refugiaţi din Bangladesh.

A doua experienţă reprezintă o vizită în cabina unui avion Canadair de stins incendii şi participarea la stingerea unui incendiu de pădure foarte răspândit, din Italia. Participanţii vor vedea de aproape efectele devastatoare ale acestor incendii asupra naturii şi aşezărilor umane, precum şi cât de important este răspunsul coordonat de UE.

A treia experienţă constă într-o simulare de cutremur, adică doar unul dintre multele exerciţii de protecţie civilă în timpul cărora se antrenează multiple echipe de protecţie civilă, precum pompierii sau echipajele de intervenţie medicală. Experienţa arată cât de importantă este pregătirea pentru dezastre înainte ca acestea să se petreacă.

După Bucureşti, turneul va trece prin Roma, Berlin, Marsilia şi Madrid în următoarele luni.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite