Tuica de prune - omologata drept bautura traditionala romaneasca
0Guvernul a decis - prin proiectul Legii pomiculturii - ca tuica este o "bautura alcoolica romaneasca", obtinuta exclusiv prin fermentarea fructelor din genul prunus, abandonand astfel, se pare,
Guvernul a decis - prin proiectul Legii pomiculturii - ca tuica este o "bautura alcoolica romaneasca", obtinuta exclusiv prin fermentarea fructelor din genul prunus, abandonand astfel, se pare, disputa cu Ungaria referitoare la originea palincii. Potrivit proiectului Legii pomiculturii, tuica poate fi clasificata in functie de zona geografica unde este produsa, in tuica Horezu, tuica superioara Zalau sau "tuica selectionata - Muresana, Bihoreana, Horinca sau Turt". In functie de concentratia alcoolica, poate fi produsa tuica batrana, cu 36% alcool sau tuica batrana "Turnu lui Stefan", cu 48% alcool. Cei care nu vor respecta prevederile referitoare la folosirea denumirii de origine a bauturilor risca amenzi de pana la 100 de milioane de lei. In Romania vor putea fi produse si rachiuri de fructe - mere, pere, cirese, caise, smochine sau banane -, obtinute exclusiv prin fermentare, astfel incat produsul obtinut sa aiba aroma si gustul fructului din care provine.