Surpriza unui bărbat după ce și-a luat automobilul mult visat. Ce a găsit în mașină. „Astăzi trebuie să o ard”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat care tocmai își îndeplinise visul de a-și cumpăra o mașină nouă s-a trezit într-o situație neașteptată și, pentru unii, chiar comică. Bucuria achiziției a fost umbrită de o descoperire șocantă.

Imagine ilustrativă. FOTO: Unsplash
Imagine ilustrativă. FOTO: Unsplash

Proaspătul posesor al unei noi mașini a descoperit în interiorul vehiculului o căpușă, insectă care, așa cum se știe, poate cauza boli grave. „Am cumpărat ieri o mașină. Astăzi trebuie să o ard”, a scris bărbatul, mai în glumă, mai în serios, pe platforma Reddit. Și a postat și o fotografie în care se vede o căpușă bine dezvoltată, care probabil s-a hrănit anterior cu sângele unor animale.

Reacțiile au fost în ton cu postarea lui. Unii s-au amuzat, în timp ce alții nu și-au putut ascunde dezgustul la vederea insectei. Mulți au confundat insecta cu o ploșniță, dar cert este că imaginea a stârnit rapid valuri de reacții în rândul utilizatorilor platformei Reddit.

Căpușa uriașă care i-a dezgustat pe internauți. FOTO: Reddit
Căpușa uriașă care i-a dezgustat pe internauți. FOTO: Reddit

„În cinci ani căpușa aia va deveni președintele României”

„E așa mare că o poți boteza!”, a glumit cineva. „E așa de mare că are drept de vot”, a continuat altcineva. „Are dreptul de a fi votata, că ăia votați sunt adevaratele căpușe”, a comentat un internaut. „În cinci ani căpușa aia va deveni președintele României, vă zic eu!”, a glumit altul.

Iar glumele au fost la el acasă, în continuare:

 „Căpușa asta nu-ți suge sângele, te înghite direct”.

 „Bag-o în congelator peste noapte”.

„Babuşca asta la cât de mare e a supt mult la viața ei. Căpușele tinere sunt cât un vârf de băț de chibrit și sunt roșiatice. Asta nici dinți nu mai are. Verifică și tu consumul la mașină că poate ți-a scăzut la 10% în sfârșit”.

„Dă căldura la maxim să fie 60 de grade în mașină și lasă așa vreo 12/24h. Mor toate la >60 grade”.

 „Nu cred că are oțiunea Crematoriu dual zone pe mașină”.

„Sunt tolerante la căldură mare, frig și cam orice condiții de climă”

Auzi, vezi că la aia îți trebuie ITP separat”.

 „Care sunt sanșele să fi făcut un cuib fix sub mochetă? Dă-i foc!”.

„Căpușele nu sunt ploșnițe. Găsești pe site-uri specializate de pescuit spray-uri puternice anti căpușe, pentru a da pe materiale”.

„Eu înțelesesem că sunt rezistente rău”, a intervenit cineva. „Am încercat să o omor în șervetul ăla și nu am reușit”, i-a răspuns autorul postării.

„Și asta, dar sunt tolerante la căldură mare, frig și cam orice condiții de climă. Sunt primejdioase”, i-a avertizat altul. „Sau o lasă în soare 2-3 ore și vor muri și mamele capușelor”, a fost alt sfat.

Căpușele pot provoca temuta boală Lyme

Boala Lyme este de departe cea mai temută afecţiune provocată de înţepătura de căpuşe. Medicul Răzvan Darea a explicat că dacă cineva e mușcat de această insectă, important este să scoată căpuşa cât mai repede după ce a fost găsită înfiptă pe suprafaţa corpului.  El a explicat și cum se transmite această boală. Sub numele de Borrelia burgdorferi, se găseşte, de fapt, un grup de mai multe genospecii, dintre care trei sunt cel mai frecvent implicate în patologia Lyme, mai spune medicul. „Omul nu face parte din ciclul de viaţă al bacteriei, dar se poate infecta în cazul în care este muşcat de o căpuşă”, mai explică doctorul.

Răzvan Darea mai spune că pentru a evita înţepătura căpuşelor ar trebui să ne ferim de locurile în care acestea se dezvoltă: „Căpuşele trăiesc, de obicei, în sol umbrit, umed şi adesea se prind de iarba înaltă, de tufişuri, arbuşti şi crengile joase ale copacilor. Pajiştile şi grădinile pot adăposti căpuşe, mai ales cele de la marginile pădurilor şi cele din preajma vechilor pereţi de stâncă  - zone în care trăiesc căprioarele şi şoarecii - gazdele primare ale căpuşei”.

„Pentru a preveni boala Lyme, trebuie evitat pe cât posibil contactul cu solul, frunzele şi vegetaţia, în special în lunile mai, iunie şi iulie, când căpuşele nu sunt încă mature şi sunt greu de observat”, mai arată el.

Traramentul constă în administrarea de antibiotice, însă tipul antibioticului şi durata administrării - care poate varia de la câteva zile la câteva luni - va fi stabilită de medicul specialist. „Totuşi, indiferent de cât de bine a fost aleasă schemă terapeutică, pot apărea recidive, în aceste cazuri fiind necesară o a două cură”, atenţionează doctorul.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite