Exclusiv Cum ar trebui interpretat armistițiul simbolic anunțat de Putin pentru Paște

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat un armistițiu de Paște în războiul din Ucraina. Nu toată lumea este însă impresionată de această decizie. Politologul Marius Ghincea explică ce se ascunde în spatele anunțului de la Kremlin.

Putin îi face o mică concesie lui Donald Trump. FOTO:AFP
Putin îi face o mică concesie lui Donald Trump. FOTO:AFP

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat sâmbătă, 19 aprilie 2025, un armistițiu de Paște în războiul din Ucraina. Rusia afirmă că va înceta „toate operațiunile militare” ca parte a unui „armistițiu de Paște” în Ucraina. „Astăzi, de la ora 18.00 (15.00 GMT) până duminică la miezul nopții (21.00 GMT duminică), partea rusă anunță un armistițiu de Paște”, a declarat Putin într-un comentariu televizat, în timp ce vorbea cu șeful Statului Major rus Valeri Gerasimov, relatează Agenția France-Presse (AFP).

Ce se ascunde în spatele deciziei lui Putin

Decizia lui Vladimir Putin poate fi considerată surprinzătoare, însă nu impresionează pe toată lumea. Politologul Marius Ghincea, expert în securitate la Universitatea ETH din Zurich (Elveția) și la Insitutul Universitar European consideră că decizia lui Putin este una extrem de bine calculată, însă nu are o valoare foarte mare în ecuația războiului și a păcii.

Vladimir Putin vrea să mențină active relațiile cu Washington-ul, iar această decizie privind încetarea temporară a focului cu ocazia sărbătorilor de Paște poate fi interpretată în sensul unei mici concesii fără valoare strategică, dar importantă simbolic, pentru a menține dialogul cu SUA. Mai ales în contextul mesajelor lui Marco Rubio cu privire la exasperarea americanilor legate de negocierile de pace”, spune Marius Ghincea.

Cu alte cuvinte, decizia liderului de la Moscova nu trebuie privită ca un semn că finalul războiului ar fi mai aproape.

Decizia lui Vladimir Putin vine după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a reacționat nervos în mai multe rânduri din cauză că Rusia nu a dat curs până acum solicitărilor sale de a încheia un angajament de pace în Ucraina sau măcar un armistițiu.

Recent, secretarul de stat Marco Rubio a afirmat că Statele Unite ale Americii ar putea să ia în calcul să renunțe la ideea de a intermedia pacea între Ucraina și Rusia. Americanii ar fi deranjați de încăpățânarea cu care Vladimir Putin și Volodimir Zelenski refuză să accepte condițiile americanilor. În prima sa declaraţie după anunţul secretarului său de stat, Donald Trump a fost evaziv cu privire la posibila sa retragere din negocierile pentru încetarea războiului în Ucraina, scrie Reuters.

„Nimeni nu mă trage pe sfoară”, a spus el referitor la intenţiile Rusiei în ceea ce priveşte încheierea unui acord de pace. Trump a mai spus și că SUA îşi doresc în continuare ca acest război să se încheie cât mai curând și a sugerat că adevăratele intenții ale Moscovei vor deveni evidente foarte curând, afirmând că, deşi nu s-a gândit la un termen fix pentru retragerea din dialog, își dorește o soluție cât mai rapidă.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite