Superstiţii la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului. Ce e interzis să faci pe 2 februarie, cum te ferești de necazuri

0
Publicat:

La 40 de zile de la Crăciun, creștinii ortodocși prăznuiesc Întâmpinarea Domnului. În popor, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Stretenia. Astăzi este cinstit momentul aducerii pruncului Iisus la Templul din Ierusalim.

Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cinstită pe 2 februarie FOTO Adevărul
Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cinstită pe 2 februarie FOTO Adevărul

În credința populară se spune că cine lucrează pe 2 februarie va cădea în boală şi i se va strâmba gura. Spiritualitatea populară păstrează această zi sub denumirea de Stretenia sau Ziua Ursului. Se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

Conform scrierilor teologice, Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la naşterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mântuitorul este dus la Templu de Fecioară Maria şi dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naştere. În acest moment se făcea şi curăţirea mamei. În Templu sunt întâmpinaţi de dreptul Simeon şi prorociţa Ana.

“O altă dimensiune a praznicului Întâmpinării Domnului este cea a îmbrăţişării omului de către Dumnezeu şi a lui Dumnezeu de către om. Privegherea dreptului Simeon în negura veacurilor este paradigma aşteptării întregii istorii, iar îmbrăţişarea Pruncului Iisus de către bătrân este momentul în care umanitatea devine primitoare de Dumnezeu. Sărbătoarea este aşadar şi o consacrare a umanităţii Fiului în iubirea lui Dumnezeu”, a explicat pentru doxologia.ro, pr.dr. Ioan Valentin Istrati.  

Ritual pentru sănătate

În vechime, ca să fie sănătoşi, copiii erau unşi cu grăsime de urs şi se credea că astfel puterea acestui animal era transferată asupra lor. Bolnavii de „sperietoare" erau trataţi în această zi prin afumare cu păr de urs. Se mai spune despre Stretenie că este o zi rea, cu multe ghinioane, iar cine se naşte sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri şi nu-i va merge bine.

Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog şi, văzându-şi umbra, se sperie şi se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-şi poate vedea umbra şi rămâne afară, prevestind slăbirea frigului şi apropierea primăverii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite