Supermarketurile fără casieri. Ministrul care vede doar avantaje: „Crește satisfacția clienților”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Digitalizării arată, într-un răspuns la o interpelare a unui deputat PSD, că folosirea caselor de marcat la care clienții își scanează singuri produsele are doar avantaje. Subiectul a stârnit controverse aprinse în luna martie a acestui an.

Ministrul Digitalizării crede că automatizarea caselor de marcat are doar avantaje FOTO Shutterstock
Ministrul Digitalizării crede că automatizarea caselor de marcat are doar avantaje FOTO Shutterstock

În urma controverselor stârnite de înlocuirea casierilor cu case de marcat la care clienții își scanează singuri produsele, deputatul PSD Dan Șlincu a transmis Ministerului Digitalizării o interpelare în care reclama faptul că „nu e niciun progres tehnologic în această problemă”.

Casele self-checkout folosesc aceeași tehnologie de scanare ca și cele cu casier. Singura diferență e cine scanează produsele: magazinul prin casier sau clientul. (...) Așa cum probabil cunoașteți, propunerea PSD de taxare a aparatelor care înlocuiesc angajații a fost exprimată cu mult înainte de Bill Gates și de Elon Musk, unii dintre cei mai mari susținători ai progresului tehnologic. Această propunere a fost deja implementată în Belgia. Iar dacă magazinul impune clienților să presteze servicii care erau în obligația sa, atunci e necesar să ofere acestora o compensație. Beneficiile reducerii costurilor prin tehnologie trebuie să fie și la comerciant, și la client”, arată deputatul PSD în interpelare.

Deputatul PSD îi mai cere ministrului Digitalizării să explice dacă susține „doar reducerea costurilor retailerilor, majoritatea companii străine, reducerea locurilor de muncă pentru angajații români prin această abordare sau vă interesează și de clienții români cărora nu le sunt respectate drepturile de a li se scana produsele cu prețuri și chiar de a li se oferi o compensație cumpărătorilor pentru că prestează un serviciu care era în obligația magazinului”.

Răspunsul ministrului Burduja

În răspunsul oferit deputatului PSD, ministrul Digitalizării arată că „studiile arată că în prezent sunt locuri de muncă ce comport un grad ridicat de automatizare, vechile tehnologii, fiind înlocuite de altele mai noi, mai performante”.

Ministrul Digitalizării mai arată că, potrivit estimărilor Forumului Economic Mondial, 85 de milioane de locuri de muncă vor fi pierdute, dar se vor crea alte 96 de milioane de locuri de muncă în domeniul analizelor de date, inteligenței artificiale, programării sau creării de conținut.

„Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării consideră că, prin utilizarea caselor de marcat selfpay crește gradul de independență al clienților în procesul de efectuare a cumpărăturilor, precum și de utilizare a tehnologiilor inovative și emergente și totodată se elimină perioada de așteptare la casele de marcat și crește gradul de satisfacție al clienților”, se mai arată în documentul transmis de Ministerul Digitalizării deputatului Șlincu.

Sebastian Burduja i-a mai transmis deputatului PSD că „persoanele care nu au cunoștințe privind utilizarea caselor de marcat selfpay vor fi asistate și îndrumate prin grija managementului comercianților de către personalul care avea atribuții de casierie astfel încât să nu existe premisele unei discriminări”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite