Şomajul a atins cel mai înalt nivel din ultimii trei ani. Iar marile companii încă nu au trecut la disponibilizările anunţate
0
Numărul şomerilor din România a atins cote alarmante, dat fiind faptul că rata şomajului nu a mai fost la fel de mare ca în această lună din martie 2010, când atinsese tot un nivel de 7,6%. Potrivit cifrelor Institutului Naţional de Statistică (INS), la ora actuală sunt peste 736.000 de şomeri la noi în ţară, cei mai mulţi din ultimii trei ani.
În plus, anul acesta companii precum Poşta Română, CFR, precum şi cele din domeniul energetic au anunţat că vor da oameni afară. Ceea ce înseamnă că numărul şomerilor va creşte şi mai mult.
Mai precis, Poşta Română urmează să disponibilizeze un număr de 3.650 de salariaţi, adică 11,4% din personal. Persoanele care vor rămâne fără un loc de muncă vor primi, în funcţie de vechime, între trei şi 30 de salarii compensatorii. La ora actuală, Poşta Română are circa 32.000 de salariaţi.
Restructurări în masă
La CFR Marfă restructurările de personal se vor face prin disponibilizări voluntare. Şi de aici urmează să fie daţi afară câteva mii de oameni.
Potrivit INS, în doar o lună au fost înregistraţi 16.000 de şomeri. De altfel, pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte pe cea a femeilor.
Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iunie din anul curent este de 736.000 de persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (720.000) cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent (710.000).
Mai mulţi şomeri decât au estimat autorităţile
Totodată, autorităţile au luat decizia de a majora cheltuielile cu asistenţa socială acoperite din bugetul pentru şomaj, întrucât în România sunt mai mulţi şomeri decât s-a estimat la începutul anului.
Prin urmare, bugetul revizuit al asigurărilor sociale de stat prevede majorarea cheltuielilor sistemului asigurărilor pentru şomaj cu 136 milioane lei, generată în principal de creşterea cu 60 milioane lei a cheltuielilor cu asistenţa socială.
În ceea ce priveşte nivelul indemnizaţiei medii lunare va fi păstrat la 487 lei. Astfel de indemnizaţii primesc angajaţii disponibilizaţi din companiile de stat.
Luna trecută, cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost în judeţele Vaslui (9,63%), Teleorman (9,39%), Mehedinţi (9,01%), Dolj (8,89%), Galaţi (8,56%), Buzău (7,89%) şi Gorj (6,99%), potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Pe aceeaşi temă:
Şomajul a crescut din nou: 7,6% în iunie 2013 faţă de sub 7% la sfârşitul lui 2012. Au fost înregistraţi 16.000 de şomeri în plus, într-o singură lună
În luna iunie 2013, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,6%, aflându-se în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi cu 0,5 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna iunie 2012, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). În ultimele luni din 2012, şomajul era de 6,9%.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că „foarte multe persoane preferă să rămână în şomaj o perioadă maximă de timp decât să accepte, nu să caute, un loc de muncă”. Ministrul Muncii a discutat cu mai mulţi angajatori, care s-au plâns că îşi găsesc greu personal pe care se pot baza.
Peste 11.000 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional în perioada 25 - 31 iulie 2013, cele mai multe fiind în Capitală şi în judeţele Cluj, Timiş, Iaşi, Constanţa, Argeş şi Bistriţa-Năsăud, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). La polul opus se află judeţele Suceava, Caraş-Severin şi Mehedinţi.