Studiu: Copiii de peste zece ani pot transmite noul coronavirus la fel de mult ca adulţii. În cazul redeschiderii şcolilor, am putea avea noi focare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Guliver/
Getty Images/ Dan Kittwood
Foto: Guliver/ Getty Images/ Dan Kittwood

Copiii cu vârste de peste zece ani pot transmite noul coronavirus la fel de mult ca adulţii, iar în cazul redeschiderii şcolilor am putea să ne confruntăm cu focare de infecţie la copiii de toate vârstele, arată datele unui studiu realizat de cercetători din Coreea de Sud.

În contextul în care activitatea şcolilor ar trebuie să fie reluată în scurt timp în întreaga lume, Centrul sud-coreean pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor a realizat un studiu cu privire la cât de mult pot transmite copiii noul coronavirus, relatează The New York Times

Astfel, copiii mai mici de zece ani transmit coronavirusul cu o frecvenţă mai redusă decât adulţii, însă riscul nu este zero. Pe de altă parte, copiii cu vârste între zece şi 19 ani pot transmite coronavirusul cel puţin la fel de mult ca adulţii.

Cercetătorii sud-coreeni au monitorizat 59.073 de persoane care au avut contacte cu 5.706 de pacienţi bolnavi de Covid-19, în perioada 20 ianuarie - 27 martie 2020. Studiul s-a concentrat pe rata contagierii în rândul membrilor familiei restrânse. Rata contagierii a fost de 18,6% în familiile în care erau copii cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani. În casele în care erau copii cu vârste de până la nouă ani, rata contagierii a fost de 5,3%.

Cercetătorii sud-coreeni atrag atenţia că, în cazul redeschiderii şcolilor, comunităţile se vor confruta cu focare de infecţie la copiii de toate vârstele.

"Mă tem că există acest sentiment că pur si simplu copiii nu se vor infecta sau nu se vor infecta la fel ca adulţii şi că, prin urmare, ar fi o categorie aparte. Va fi contagiere. Trebuie să acceptăm acest lucru şi să îl includem în planurile noastre", a precizat Michael Osterholm, expert la Universitatea din Minnesota.

Anterior, studii realizate în Europa şi Asia au sugerat că probabilitatea infectării copiilor este mai redusă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite