Studiu: 90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale, arată un studiu realizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) împreună cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie  (IRES).

Faţă de ediţia anterioară a studiului au avut loc modificări importante în percepţia românilor atunci când vine vorba despre tipul de schimbări climatice care ne afectează. Astfel, acum, cele mai mari îngrijorări sunt legate de: furtunile violente 29% (în scădere cu 4 puncte procentuale faţă de 2019); seceta, cu 23%, care a urcat pe locul al doilea (+8pp faţă de 2019); topirea gheţarilor 15% (-1pp); valurile de căldură 14% (-3pp); incendiile de vegetaţie 9% (-5pp); inundaţiile 8% (+2pp).

Românii continuă să fie conştienţi cu privire la efectele schimbărilor climatice. Ne dorim ca societatea şi economia să fie mai bine pregătite în faţa riscurilor viitoare, precum catastrofele naturale – care de multe ori sunt amplificate de schimbările climatice. În acest context, asigurările joacă un rol esenţial în protecţia financiară a oamenilor şi a companiilor în faţa unor astfel de riscuri, a declarat Adrian MARIN, Preşedintele UNSAR.

Cercetarea sociologică mai relevă şi faptul că românii au luat o serie de măsuri pentru a contribui la diminuarea impactului negativ al acestor schimbări climatice, precum utilizarea de becuri eficiente energetic (87%), colectarea selectivă a deşeurilor (84%), utilizarea ambalajelor biodegradabile (81%), achiziţia electrocasnicelor cu consum redus de energie (79%), reciclarea materialelor reutilizabile (76%) sau izolarea termică a locuinţei (72%).

Sondajul IRES-UNSAR privind Evoluţia percepţiei consumatorilor privind asigurările de locuinţe şi noile riscuri generate de schimbările climatice a fost realizat pe un eşantion format din 1.181 respondenti, cu vârsta de peste 18 ani, în august 2020, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 80% din piaţa locală de asigurări.

Înfiinţat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite