Studentimea a fost dezbinata
0* USR-ul a semnat armistitiul * ANOSR-ul continua protestele * Fostul ministru, d-na Ecaterina Andronescu, ii protejeaza fotoliul rivalului Athanasiu
In puterea noptii, la orele 3,00, miercuri, in prezenta fostului ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a secretarului de stat, Radu Damian, a consilierului premierului Adrian Nastase, Gabriel Ispas, liderul Uniunii Studentilor din Romania (USR), Nicolae Banicioiu, a semnat un protocol cu ministerul. Drept urmare, toate actiunile de protest ale USR au fost suspendate. Desi a fost prezent la negocieri, presedintele ANOSR, Cristi Dumitru, a refuzat sa semneze protocolul, iar in toata tara au avut loc, dupa programul stabilit, marsuri de protest ale studentilor.
"Am obtinut de la MECT 30 milioane euro, care provin din imprumuturile externe contractate de la Banca Europeana de Investitii si care vor fi alocate exclusiv reabilitarii caminelor studentesti in primul trimestru al anului 2004", ne-a declarat Nicolae Banicioiu. Presedintele ANOSR, Cristi Dumitru, a refuzat semnarea protocolului din cauza ca "USR face jocul partidului de guvernamant. USR a trecut foarte usor peste problemele reale cu care se confrunta studentii, cum ar fi nivelul prea mic al burselor, taxele prea mari din camine, subfinantarea invatamantului superior si ca s-au multumit doar cu bani pentru reabilitarea caminelor". Din acest motiv, ANOSR a anuntat ca va continua seria protestelor si in zilele urmatoare.
Protocolul semnat azi-noapte mai prevede ca studentii sa participe la adoptarea masurilor privind modalitatile de crestere a calitatii invatamantului, iar ministerul sa consulte organizatiile studentesti atunci cand se iau decizii privind politicile educationale. Incepand cu luna ianuarie 2004, MECT va asigura, prin buget, indexarea burselor (12% in 2004) si va urmari ca regia medie de camin pe complex studentesc sa nu depaseasca "valoarea recomandata" de 600.000 lei/luna.
Kilometri de studenti - pe strazile Iasiului
Peste 1.200 de studenti au iesit, miercuri, sa urle de foame pe bulevardele Iasiului, in cea de-a doua zi de greva generala. Protestatarii, plecati din trei campusuri, s-au intalnit la poalele statuii lui Mihai Eminescu, unde s-au scandat lozinci, s-a fluierat, tropait, batut frenetic din palme si in castroane, s-a cantat "Desteapta-te, romane!" si s-a incins hora studentimii pe versurile dedicate ministrului Alexandru Athanasiu: "Suparat sunt, Doamne, suparat!" "Nu vrem sa ajungem capsunarii Europei", "Vindem inteligenta pe bonuri de masa", "Someri in litere", "Vrem meniul lui Nastase: 30.000 lei", "Domn' ministru, te iubim, ca ca tine nu gasim", "Nu suntem huligani", "Singura solutie, inca o revolutie" si... "Antonescu de traia, la studenti le aproba: burse si gratuitati" au fost cateva din mesajele zilei. Andrei Chirica (student in anul III la Mecanica) a deschis coloana nemultumitilor din campusul Vladimirescu cu o matura din nuiele si cu tricoul "Viitorul suntem noi". "Vreau sa ma angajez ca maturator, sa am bani de camin. Nu primesc bursa, dar vreau sa imi ajut si eu parintii ca ma tin in facultate". Dupa ce au cantat "imnul": "Urla foame-n noi si cu ea urlam si noi!", liderii au anuntat ca, alaturi de cele trei universitati in greva, li se vor alatura si medicinistii si ca cele trei revendicari locale au fost solutionate prin iscalirea unui protocol cu edilii. "Studentii din Bucuresti au semnat un protocol cu ministerul pe spatele nostru. Iasiul merge singur la negocieri, nu are nevoie de purtatori de cuvant de la Bucuresti", a electrizat multimea Anghel Ficu, membru in Consiliul National al Studentilor. Grevistii s-au aratat revoltati de protocolul iscalit, marti noaptea, de Uniunea Studentilor din Romania cu reprezentantii MECT. "Indiferent din ce confederatie facem parte, ramanem in greva generala. Nu ne dezicem de liderii din Bucuresti, dar vom negocia direct in numele Iasiului", a spus de la tribuna Marius Haragoja, liderul studentilor agronomi. Dupa hora, kilometri de studenti au marsaluit apoi pana la Palatul Culturii, loc unde au abandonat recuzita pe care sperau ca o vor recupera astazi, in cea de-a treia zi de greva generala.
Pe strazile Timisoarei s-a scandat:
"Noi suntem viitorul, viitorul e in strada"
6.000 de studenti au iesit, ieri, pe strazile Timisoarei, pentru a arata "rusinica" guvernantilor. Grosul protestatarilor a venit de la Politehnica din Timisoara, studentilor de aici alaturandu-li-se colegii de la Universitatea de Vest si de la Universitatea de Medicina si Farmacie. Pe pancartele purtate de studenti se putea citi "Noi suntem viitorul, viitorul e in strada" si "5 la suta din PIB". Inarmati cu fluiere, talangi si sticle pline cu pietris, demonstrantii au trecut prin complexul studentesc indemnandu-si colegii sa li se alature. "Cine nu sare, ori e ministru, ori e prost de moare" si "Mergeti voi cu personalul", au strigat miile de studenti in fata Prefecturii. Dupa negocierile purtate cu subprefectul Dorel Gatlan, liderii studentilor s-au declarat destul de rezervati in privinta rezolvarii problemelor la nivel local. "Exista promisiuni si ne-au fost prezentate solutii destul de viabile. Ramane de vazut cand vor fi puse acestea in practica, deoarece nu ni s-a dat o data clara", a precizat Laurentiu Georgescu, vicepresedintele organizatiei studentilor din Universitatea Timisoara. Extrem de nemultumiti, la finalul negocierilor, studentii s-au intors cu spatele la cladirea Prefecturii si au inceput sa scandeze "Hotii, hotii", dupa care s-au asezat in genunchi, rugandu-se sa fie bagati in seama de cineva.
Studentii clujeni l-au exorcizat pe "Satanasiu"
"Porcule, ne e foame, dar ne e greata de grasime", se putea citi ieri pe o foaie de hartie ridicata deasupra capului unui participant la mitingul organizat de Organizatia Studentilor din Universitatea "Babes-Bolyai" in centrul Clujului. La ora 12,00, o mie de studenti din toate universitatile au cerut in Piata "Lucian Blaga" demisia lui Alexandru Athanasiu. Un student la Teatru si-a pus pe cap o pereche de coarne, interpretand un personaj numit "Satanasiu" si s-a asezat pe un pat ruginit, adus dintr-un camin, fiindu-i inmanata o lista cu revendicari. Dupa ce s-a sters cu lista la fund, a urmat scena "exorcizarii": doi studenti l-au biciuit cu fasii de cearsafuri impletite. Reprezentatia a fost insotita de urale, in timp ce Dinu Gherman, liderul OSUBB, dadea citire pretentiilor clujenilor. "Ne-am saturat ca acest minister sa aiba in frunte personaje gen Leana si Costel", "suntem un centru european si dorim sa fim tratati ca atare", "vrem sa fim parteneri egali de dialog", "cerem scuze publice pentru tendinta constanta de a pacali Europa in ceea ce ne priveste". Liderii studentilor au anuntat ca ii vor duce patul ruginit prefectului judetului, Vasile Soporan, pentru ca acesta sa-l trimita lui Athanasiu - "Euthanasiu". Clujenii le-au transmis colegilor lor bucuresteni un mesaj: "nu va solidarizati cu tradatorii, care au semnat protocolul. Ne solidarizam cu Timisoara, Iasiul, Galatiul, cu cei care nu se vand". Doi politehnisti, care lucreaza ca si alpinisti utilitari, au agatat pe Casa de Cultura a Studentilor un baner urias pe care scria "Studentia dauneaza grav sanatatii", moment in care tinerii au scandat "Vrem corn cu lapte!".
In acordurile melodiei "Yellow submarine", cu text adaptat situatiei - "Lasa-ne, lasa-ne!", studentii s-au intors in camine, promitand ca, daca Alexandru Athanasiu nu le va solutiona cererile intr-o saptamana, vor reveni in strada.