Sondaj. Românii nu se bazează pe ajutorul statului, deși consideră că are datoria să îi ajute în orice situație

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui sondaj INSCOP, realizat la comanda News, 50% dintre români sunt de părere că statul are datoria de a-i ajuta în orice situație, însă 81.7% consideră că în situații de criză trebuie să se ajute mai întâi singuri.  

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

50% dintre români sunt de părere că „statul are datoria să îi ajute în orice situație, mai ales: tinerii, persoanele cu un nivel de educație redus, cei inactivi potențial activi, cei cu un venit mai redus, locuitorii din urban”, arată un sondaj INSCOP, realizat la comada News. 

image

La polul opus, 50% consideră că „statul nu trebuie să îi ajute decât atunci când au nevoie”. Astfel, comparativ cu anul 2013, a crescut numărul celor care cred că statul are datoria să îi ajute indiferent de situaţie. 42% arătau rezultatele din februarie 2013. 

Totodată, 81.7% dintre români consideră că în situații de criză trebuie mai întâi să se ajute singuri și abia apoi să ceară sprijinul statului. În schimb, 18.3% consideră că în situații de criză trebuie mai întâi să ceară sprijinul statului.

image

În privința salariilor, 55.3% dintre români sunt de părere că „guvernul trebuie să crească salariile chiar și dacă economia scade” (față de 36% în februarie 2013), iar 44.7% că „guvernul nu trebuie să crească salariile atunci când economia scade” (față de 64% în februarie 2013).

image

În același tip, dacă ar avea niște bani în plus, 23.7% dintre participanții la sondaj spun că ar prefera să achiziționeze bunuri de consum pentru a-și ușura viața (față de 37% în februarie 2013), iar 76.3% că ar prefera să facă economii pentru vremuri mai grele (față de 63% în februarie 2013).

De asemenea, 51.8% dintre respondenți spun că preferă un loc de muncă instabil, dar bine plătit (față de 52% în februarie 2013), în timp ce 48.2% preferă un loc de muncă stabil, dar prost plătit (față de 48% în februarie 2013).

sondaj iscop news JPG

În ceea ce privește preferința pentru produsele românești, 67% dintre respondenți spun că preferă să cumpere produse românești chiar dacă sunt mai scumpe, în timp ce 33% preferă să cumpere produsele cu prețul cel mai bun, indiferent dacă sunt românești sau străine, mai arătă sondajul. 

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite