Sondaj: Românii consumă o pastă de dinţi pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii fac „economie“ la sănătatea lor orală. Ei folosesc aceeaşi periuţă de dinţi timp de doi ani, în timp ce consumul de pastă de dinţi este cel mai mic din Uniunea Europeană, atrag atenţia specialişti.

Când vine vorba de sănătatea orală, românii nu ţin cont de sfaturile medicilor dentişti. Deşi sunt conştienţi că periuţa de dinţi se schimbă o dată la trei luni, mulţi dintre ei folosesc aceeaşi periuţă chiar şi doi ani de zile. Iar asta se întâmplă în cazul celor care trăiesc la oraşe. În mediul rural, peisajul este şi mai sumbru. Acolo, periuţele de dinţi se schimbă o dată la zece ani.

Specialiştii, care atrag atenţia că 8 din 10 români au carii dentare, sunt îngrijoraţi şi de faptul că la noi în ţară se consumă doar un tub de pastă de dinţi pe cap de locuitor, pe an, în condiţiile în care media europeană este de cinci tuburi pe cap de locuitor, arată studiul „Zâmbeşte România“.

„Situaţia este îngrijorătoare pentru că s-a demonstrat că există o corelaţie între lipsa obiceiului şi afecţiunile dentare, care sunt în creştere. Pe lângă faptul că românii nu îşi schimbă periuţa de dinţi, mulţi nu o folosesc nici măcar o dată pe zi. Seara, periajul dentar este extrem de important, dar majoritatea românilor sare peste această etapă”, a declarat medicul stomatolog Dorin Rîşnoveanu.

Deşi au început să îi treacă mai des pragul cabinetului, doctorul spune că românii ajung la medicul dentist în momentul în care au o urgenţă şi nu mai pot rezista de durere.  

N-a mai schimbat periuţa de 10 ani

O soluţie, subliniază specialistul, este derularea de campanii de conştientizare. În acest context, campania „Rabla pentru periuţa ta” este bine-venită. Astfel, cei interesaţi pot primi o periuţă de dinţi nouă în schimbul uneia vechi. Programul i-a făcut pe bucureşteni să se înghesuie sâmbătă în Parcul Tineretului.

„Mulţi dintre cei care au venit la cort ştiau că trebuie să schimbe periuţa o dată la trei luni. Un pensionar ne-a spus că foloseşte aceeaşi periuţă de 10 ani! În total, au fost peste 2.000 de oameni, iar pe unii dintre ei i-am direcţionat către cabinetele medicale unde primesc tratament gratuit”, a declarat şi Florentina, studentă în anul V la Facultatea de Medicină Dentară din Bucureşti.

Nu doar persoanele nevoiaşe au venit la cortul amplasat în Parcul Tineretului. Mămicile au fost şi ele prezente la eveniment. „Trebuie mers de la firul ierbii. Părinţii joacă un rol esenţial, dacă cei mici ar fi fost duşi la stomatolog în lipsa unei dureri, nu le-ar fi frică de medicii dentişti, aşa cum se întâmplă acum”, a mai spus Rîşnoveanu.

Caravana „Rabla pentru periuţa ta“

Programul prin care românii pot primi gratuit periuţe de dinţi noi, în schimbul unora vechi. Pe lângă periuţa de dinţi, cei interesaţi vor putea sta de vorbă cu specialişti în sănătate orală, care vor fi prezenţi la cortul „Rabla”.  Caravana va continua în lunile septembrie şi octombrie în alte oraşe din ţară:
Braşov: sâmbătă, 20 septembrie, în Piaţa Sfatului;
Iaşi: 27 septembrie, în zona Palatului Culturii;
Cluj-Napoca: 4 octombrie, în zona Piaţa Eroilor;
Oradea: 5 octombrie, în zona Republicii;
Galaţi: 11 octombrie, în zona Casei de Cultură.

Tratament stomatologic „cu porţia“ pentru asiguraţi

Deşi anul acesta Ministerul Sănătăţii a alocat  80 de milioane de lei pentru serviciile stomatologice, puţini medici dentişti au ales să încheie în luna iulie contracte cu casele de asigurări de sănătate.

Concret, un dentist de la oraş poate trata pacienţii pe asigurare în limita unui plafon de 2.400 de lei, în timp ce plafonul unui medic din mediul rural ajunge la 3.000 de lei. Deşi nu sunt pe deplin mulţumiţi de bugetul care li s-a alocat, specialiştii susţin că s-a făcut un pas înainte, având în vedere că anul trecut autorităţile au decis să taie complet finanţarea pentru asistenţa stomatologică.

„Spre exemplu, o proteză dentară este 780 de lei, din care 60% achită statul şi restul trebuie să plătească asiguratul din propriul buzunar. Astfel, dacă fac trei proteze într-o lună, rămâne puţin pentru tratamentele curative, iar cei care vin după finalizarea plafonului sunt puşi pe o listă de aşteptare”, a explicat doctorul Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bucureşti (CMDB).

Paşii esenţiali pentru un zâmbet sănătos

Periuţa de dinţi ar trebui schimbată cel târziu o dată la trei luni, în timp ce vizita la dentist este obligatorie o dată la şase luni. Specialiştii recomandă ca dieta să fie sănătoasă şi echilibrată şi să conţină multe fructe şi legume.

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Terapia muzicală care alungă frica de stomatolog. Vangelis de România cântă pentru pacienţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite