Sondaj IRES: Pompierii, militarii şi preoţii sunt în topul încrederii românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Pompierii, militarii, jandarmii, profesorii şi preoţii sunt profesiile care se bucură de cel mai ridicat nivel de încredere din partea românilor, faţă de procurori, judecători sau funcţionari publici.

Mai bine de opt din zece participanţi spun că sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea pompierilor din anul 2014, potrivit unui sondaj IRES, scrie Agerpres.

În acelaşi timp, doar 7% spun că ar fi nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de activitatea acestora, iar 10% nu au răspuns la această întrebare.

De asemenea, activitatea militarilor se bucură de un nivel foarte ridicat de satisfacţie din partea persoanelor intervievate, 81% dintre respondenţi spunând că sunt foarte mulţumiţi sau mulţumiţi şi doar 3% nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi. 16% nu au răspuns la întrebare.

Activitatea preoţilor este evaluată drept mulţumitoare de către 63% dintre respondenţi, în timp ce pentru 30% spun că a fost mai degrabă nemulţumitoare. 7% nu au răspuns la această întrebare.

În ceea ce priveşte activitatea din 2014 a profesorilor şi a altor profesii didactice din sistemul educaţional public, 71% dintre intervievaţi sunt mulţumiţi, iar 19% dintre aceştia sunt nemulţumiţi de activitatea lor. 

Poliţia, jandarmeria, medicii şi funcţionarii publici

Sondajul mai arată că 59% dintre participanţii la studiu sunt mulţumiţi de activitatea poliţiştilor români din 2014, în timp ce 36% sunt nemulţumiţi.

De asemenea, 70% se declară mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea jandarmilor, iar 16% sunt nemulţumiţi. 

''Activitatea funcţionarilor publici suscită un nivel mai scăzut de satisfacţie în rândul populaţiei; astfel, 53% dintre participanţii la această anchetă se declară mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea acestora din 2014, în timp ce 40% sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi, iar 7% nu dau un răspuns la această întrebare'', mai arată studiul.

Potrivit cercetării, două treimi dintre persoanele intervievate se declară mulţumite sau foarte mulţumite de activitatea din ultimul an a medicilor din cadrul sistemului sanitar de stat, în timp ce o treime spun că sunt mai degrabă nemulţumite.

Activitatea avocaţilor şi procurorilor

''Activitatea procurorilor este cunoscută în măsură mai redusă de către persoanele intervievate, un sfert dintre acestea neputând evalua în ce măsură sunt mulţumite sau nu de aceasta. Cu toate acestea, 49% dintre ele se declară mai degrabă mulţumite cu privire la acest lucru, iar 26% mai degrabă nemulţumite. De activitatea judecătorilor din anul 2014 se declară mulţumiţi 51% dintre participanţii la studiu, în timp ce 26% sunt mai degrabă nemulţumiţi, iar 23% dintre aceştia nu dau un răspuns la această întrebare, fie pentru că nu ştiu, fie pentru că nu doresc'', relevă studiul.

Totodată, potrivit sondajului, 56% din respondenţi sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea avocaţilor, în timp ce 22% sunt mai degrabă nemulţumiţi, iar 22% nu au dat un răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 19-20 decembrie 2014 pe un eşantion de 1.131 indivizi de 18 ani şi peste. Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de plus/minus 2,9%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite